11 sfaturi Montessori pentru ca cel mic sa se simta confortabil la cresa sau la gradinita

Nu conteaza daca pentru cel mic este prima zi la cresa sau la gradinita ori daca este prima zi la un curs de activitati, tot vor exista provocari pentru el in ceea ce priveste socializarea cu ceilalti colegi sau in general. Cu ajutorul celor 11 sfaturi preluate din educatia Montessori, micutul tau isi va putea face usor prieteni, va invata cum sa-si controleze impulsurile, evitandu-se astfel certurile intre copii ori, mai simplu, va invata cum sa se simta in largul sau in preajma educatoarei si printre alti copii.

Invata-l un cuvant sau un gest

De exemplu, daca celui mic ii este greu sa-si aminteasca faptul ca trebuie sa ridice mana atunci cand vrea sa puna o intrebare, gasiti impreuna un cuvant sau un gest care sa-i aminteasca asta putand fi, de exemplu, o notita cu doua degetele ridicate sau un simplu smiley face. Acest biletel il poate ajuta, momentan, sa isi faca o noua rutina atunci cand va dori sa puna intrebari educatoarei.

Citeste si Cele mai simple 6 activitati Montessori, excelente pentru toddler

Practica

De exemplu, daca cel mic inca mai are probleme de a veni sau de a raspunde atunci cand educatoarea il striga, puteti sa faceti acest execitiu impreuna. Daca puiul se joaca in parc ori acasa, poti incepe prin a-l striga. Invata-l ca atunci cand il strigi sa se opreasca din acea activitate si sa intoarca privirea catre tine. Exercitiul este mama invataturii!

Sa alergam putin!

Daca stii ca cel mic va trebui sa mearga intr-un loc unde va trebui sa stea jos un timp mai indelungat, ofera-i ocazia sa-si consume energia inainte de a ajunge la destinatie. Poate fi un program scurt de joaca sau cateva alergari prin parc.

Cere-i ajutorul

Daca cel mic inca are probleme sa urmeze o indicatie sau o regula, cere-i sa te ajute sa-ti amintesti acea regula. De exemplu, daca stii ca cel mic alearga prin clasa, ii poti spune „Am nevoie de ajutorul tau. Imi poti aminti, te rog, cum sa merg calm astazi? Daca ma vei vedea ca incep sa alerg, imi vei putea atrage atentia ca ceea ce fac nu este bine”.

Daca este necesar, lasa-l in pace pentru cateva momente

Se poate ca cel mic sa fie coplesit de anumite activitati ori sa nu mai faca fata in acel moment unor indicatii/reguli, si atunci de ce nu ati putea veni mai devreme acasa? Motivul principal este ca il vei putea proteja de sentimentul de a se simti trist, coplesit sau dezamagit cu pivire la el insusi.

Citeste si Fraze din educatia Montessori pe care le poti folosi si acasa

Stai de vorba cu educatoarea

Pentru a afla care sunt metodele pe care le foloseste educatoarea, cum abordeaza anumite subiecte sau comportamente, cel mai bine ar fi sa vorbesti chiar cu ea, nu-i asa? Unele dintre acestea le poti prelua si acasa, astfel incat acomodarea copilului la gradinita sa fie mai lina.

Intreaba-l!

Intreaba-ti copilul ce gandeste el despre grupul din care face parte, care este cea mai frumoasa parte a activitatilor lui, daca are nevoie de ajutor, ce-i place si ce nu sa faca etc.

Gasiti solutii la probleme atunci cand sunteti amandoi calmi

Daca exista probleme de comportament, cel mai potrivit moment de a sta de vorba despre asta este atunci cand amandoi sunteti linistiti. Spune-i copilului ce te ingrijoreaza si cum puteti contribui amandoi la o solutie.

Observa lucrurile bune pe care le face si comunica-i-le!

Copiii, in general, au tendinta sa internalizeze criticile si vorbele nepotrivite spuse de parinti. Increderea in sine a celui mic se va imbunatati atunci cand vei vedea si partile bune pe care le face, mai ales la cresa ori la gradinita. De exemplu, ii poti spune ca ti-a placut cum a vorbit cu doamna educatoare sau ca ti-a placut gestul sau cand a impartit bomboane colegului sau colegei de grupa.

Arata-i ca il intelegi

Prin simplul fapt ca vei intelege cat de greu este sa-si aminteasca sa nu mai vorbeasca neintrebat ori sa raspunda atunci cand educatoarea il striga, cel mic isi va da seama ca nu-l judeci si ca este firesc sa greseasca.

Observa ceilalti copii

Desi ai tendinta sa te concentrezi doar asupra copilului tau, data viitoare ia-ti cateva momente pentru a privi in ansamblu. Astfel, iti vei da seama daca asteptarile tale sunt mult prea mari sau nu pentru micutul tau.

Sursa articol original: Motherly

Citeste si Activitati pe care toddler-ul le poate face singur

Autor: Andreea Borcila