6 principii din sistemul Waldorf, minunate pentru copii

Waldorf este o metoda de educatie alternativa pentru copii. Acest sistem ne poate oferi cateva idei importante in educarea copiilor, pe care le putem adopta, cu succes, in familie. Afla aici care sunt acele principii.

Copilaria nu este despre a fi in competitie

Copiii nu sunt toti la fel si se dezvolta diferit, fiecare in propriul sau ritm. Sistemul Waldorf ne invata ca trebuie sa fim atenti la nevoile individuale ale fiecarui copil si sa nu asteptam de la copil sa fie sau sa devina ceva ce poate nu-si doreste, scrie mother.ly.

Citeste si: Vrei sa-ti spun o poveste?

Copilul adora povestile

Einstein a spus odata: “Daca iti doresti un copil inteligent, atunci citeste-i povesti, daca iti doresti un copil mai inteligent, citeste-i mai multe povesti”.

Povestile si povestirile il ajuta pe copil sa se conecteze mai usor, sa-si dezvolte vocabularul si sa-si foloseasca imaginatia. Sistemul Waldorf sustine ca ar trebui sa inventam si sa spunem cat mai multe povesti, sa fim creatorii povestilor, sa le spunem intamplari din propria copilarie, sa inventam personaje, actiuni si sa ne lasam purtati de imaginatie.

Copilul isi doreste sa se conecteze cu natura

Copilului ii place sa fie activ din punct de vedere fizic, de aceea este interesat de orice activitati si jocuri sunt desfasurate afara. In sistemul Waldorf, conexiunea cu natura este foarte importanta: copilul trebuie sa fie invatat sa acorde timp sa miroasa o floare, sa se bucure de frunzele verzi ale copacilor, sa fie atent la lucrurile din jur, sa se joace in nisip, sa se plimbe prin padure, sa adune pietricele, sa urmareasca insectele etc.

Citeste si: Te rog, scoate copilul afara! Sa se bucure de natura, sa se joace si sa creasca!

Lasa-l sa se joace!

Cu cat o jucarie este mai simpla, cu atat il va incuraja sa-si dezvolte creativitatea. Jucariile sunt instrumente care ar trebui sa-i ofere copilului experiente senzoriale si care-i stimuleaza imaginatia. Cele mai simple exemple de jucarii din sistemul Waldorf sunt ghindele, carpele de matase, batistutele, crengutele cu frunze, betisoarele, diverse piese si cuburi din lemn etc.

Rutina este importanta pentru un copil

Stabilirea unor ritualuri si rutina ii ofera copilului un sentiment de securitate, de siguranta, de liniste.

Timp pentru arta

Sistemul Waldorf incurajeaza activitatile care implica lucrul manual si desfasurarea acestora in spatii special organizate si amenajate in acest sens.

Traducere si adaptare: Inga Stoian

Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!