Copilul se intoarce la scoala, in format fizic? Ajuta-l sa se reacomodeze!

Inceperea (sau reinceperea) scolii este plina de emotii si de schimbari. Pe langa rucsac, hainute si rechizite pregatite, trezit mai devreme, pachetel cu gustare, revederea cu colegii si invatatorii/profesorii, instructiuni legate de purtatul mastii de protectie, dezinfectarea manutelor etc, intrarea intr-o noua rutina s-ar putea un pic…sa dureze. Mai ales acum, in timp de pandemie, dupa ce copiii au experimentat (mai mult sau mai putin) partea cu educatia online.

In primul rand, ceea ce atat parintii, cat si profesorii trebuie sa inteleaga este ca pentru copii aceasta reintoarcere in bancile scolii este o schimbare si ar fi indicat ca toti cei implicati in proces sa aiba rabdare, multa rabdare.

Copilul se intoarce la scoala, in format fizic? Iata cum sa-l ajuti sa se reacomodeze!

  • Copilul s-ar putea sa treaca printr-un cumul de emotii, de la bucurie, entuziasm, pana la agitatie, anxietate, iritabilitate, incertitudine. Ofera-i suport raspunzandu-i la toate intrebarile si grijile pe care ti le impartaseste.
  • Probabil va fi mai morocanos si mai obosit seara. Este firesc sa fie astfel pana reintra in noua rutina, pana se acomodeaza atat fizic, cat si emotional cu un nou ciclu, mai ales daca este vorba despre cei din clasele primare, care dupa scoala merg si la “after-school”.
  • Are nevoie sa se exprime, de aceea incurajeaza-l sa-ti povesteasca despre cum s-a simtit in timpul orelor, daca i s-a parut interesant, daca a intampinat dificultati. Nu te grabi sa vii cu solutii, asculta-l. Si nu te agita in legatura cu “ce ai invatat? Ce teme ai de facut?”. Este mai important ca el sa-si regaseasca echilibrul emotional, sa se acomodeze treptat, sa se simta confortabil, in siguranta, sa-I placa la scoala, decat “ce are de invatat/ de facut”.
  • Incurajeaza-l sa-si faca prieteni, sa socializeze.
  • Tine legatura, pe cat posibil, cu invatatorul/profesorul
  • Orice-ar fi, ofera-i sprijinul tau, ai rabdare, mai ales in primele doua saptamani de la reinceperea scolii.