CyberBullying: 1 din 5 copii este sau a fost la un moment dat hartuit online

Tot mai multi copii si adolecenti se confrunta cu o situatie de tip cyberbullying (ce are loc in mediul online). Este un fenomen tot mai frecvent intalnit, cu repercusiuni complexe, in special asupra victimei.

Reamintim ca, potrivit legii (*Legea care defineste, previne si interzice violenta psihologica):Violenta psihologica-bullying este actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, care implica un dezechilibru de putere, au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau unui grup de persoane si vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala, sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile personale, actiune sau serie de actiuni, comportamente ce se desfasoara in unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale.”

Iata ce arata statisticile oferite de GuardChild:

  • Dintre copiii si adolescentii care au sustinut ca au fost hartuiti online, 87% spun ca a fost vorba de bullying pe Facebook, 19% pe Twitter si 13% pe o alta reteta de socializare.
  • Doar 1 din 10 parinti stie ca adolescentul sau copilul ar fi trecut printr-un episod de cyberbullying.
  • 60% dintre copii/adolescenti sustin ca nu au raportat pe platformele de socializare, atunci cand au avut o problema de acest fel.
  • Doar 1% dintre adolesceti ar spune profesorului despre faptul ca sunt agresati online.
  • 1 din 5 adolescenti au trimis imagini sau au postat imagini cu continut sexual sugestiv unor alte persoane.
  • Fetele sunt mult mai predispuse unor astfel de agresiuni cibernetice in comparatie cu baietii.
  • Pentru 80% dintre adolescenti telefonul este cel mai folosit dispozitiv online, astfel acesta devine cel mai comun tip de tehnologie in ceea ce priveste cyberbullyingul.
  • Cele mai cunoscute forme de hartuire online sunt comentariile rautacioase si ofensatoare, precum si raspandirea unor zvonuri umilitoare.
  • Mai mult de 40%  dintre adolescentii care au acces la internet sustin ca au fost hartuite online in ultimul an.
  • Doar 15% dintre parinti stiu despre preferintele si obiceiurile online ale copiilor/adolescentilor si sunt constienti de cum aceste comportamente online pot duce la cyberbullying.

De asemenea, si Organizatia Salvati Copiii arata  1 din 5 copii este sau a fost la un moment dat hartuit online. De asemenea, ca 25% dintre copii au fost hartuiti de persoane straine pe Internet. Copiii victime ale hartuirii raporteaza stari mai accentuate de disconfort emotional. Acestia sunt mai ingrijorati, mai putin optimisti cu privire la viitor si mai nemultumiti de relatia cu familia si prietenii. Spre deosebire de situatiile clasice de bullying, in care comportamentul se opreste la un moment dat, iar situatia umilitoare sau agresiva se incheie, hartuirea online are un caracter prevalent si permanent.