Drag elev, ce postezi tu astazi, te poate afecta maine!

Drag elev, stiai ca ce postezi astazi, te poate afecta maine? Stiai ca ai inceput sa-ti construiesti ,,reputatia” online inca de la primul Snap chat, de la poza amuzanta de pe Instagram, de la postarea aceea nevinovata de pe Facebook, Twitter, pana la filmuletul haios de pe Tik Tok si alte retele de socializare?

Citeste si Salvati Copiii: 8% dintre parinti permit copiilor sa afiseze pe internet informatii personale

Stai in casa, butonezi pe telefon, iesi in strada si observi ca majoritatatea oamenilor sunt cu ochii in telefon. Astazi am fost martora cum o adolescenta si-a facut un ,,selfie” in timp ce mergea si se uita atat de atent in telefon, incat era clar ca n-avea cum sa observe stalpul din fata. Si s-a lovit, telefonul a picat. Nu cred ca a fost ceva serios, pentru ca a continuat sa butoneze imediat pe telefon. Bineinteles, trebuia sa-si posteze selfie-ul pe retelele de socializare. Noroc ca nu apare cucuiul si neatentia in poza de acolo…

Adevarul este ca social media e parte din viata noastra. Si ne place sau nu, dar retelele de socializare devin o parte (tot mai importanta!) ce tine de branding-ul personal.

Poate tu ai impresia ca social media tine de viata ta personala, intima, ca nu are cum sa intervina aceasta in alte sfere ale vietii, dar uite ca lucrurile nu stau chiar asa.

Stii ce spun tot mai multi experti? Ca deja multi angajatori isi verifica viitorii angajati (sau actualii) dupa profilurile pe care le au pe diverse retele de socializare.
Citisem ca reprezentantii comisiilor de admitere ale mai multor universitati de prestigiu au printre criteriile de selectie ale viitorilor studenti vizualizarea profilurilor din social media ale acestora.

Citeste si Adolescentii prefera comunicarea prin text scris celei fata in fata

Bineinteles ca social media are multe beneficii: tii legatura cu prietenii, iti faci cunostinte noi, ii poti gasi pe cei de care nu mai stiai nimic si de care nu mai aveai cum sa dai, poti schimba informatii, poti citi parerile altora, te poti integra in anumite comunitati care au aceleasi interese ca si tine etc.

Social media chiar poate fi un instrument grozav, daca stii cum sa-l folosesti!

Doar ca, cei mai vulnerabili in acest sens sunt copiii si adolescentii, pentru ca multi au impresia ca ceea ce posteaza astazi nu le va afecta imaginea in ceea ce priveste ziua de maine la scoala, la liceu, la universitate, ba chiar la job-urile din viitor sau poate atunci cand isi vor gasi marea dragoste?

Exista unele restrictii de varsta atunci cand este vorba despre persoanele care isi fac cont pe diversele retele de socializare. De exemplu, pentru Instagram, Facebook si Twitter e nevoie sa ai cel putin varsta de 13 ani, pentru Whats App- 16 ani, pentru Youtube -18 ani, scrie parent24.com.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Accesul la internet si bullyingul, noile pericole pentru copii