Iata care sunt principalele modificari pe care le aduce proiectul “Romania Educata”

Proiectul „Romania Educata” va fi aprobat saptamana viitoare in Guvern prin memorandum, dupa ultimele consultari pe care presedintele Klaus Iohannis le are in aceasta saptamana cu reprezentanti din mediul politic si cu parteneri sociali.

Potrivit proiectului apar cateva schimbari in sistemul de educatie, spre exemplu, la tranzitiile dintre etapele educationale, in plus, sa existe posibilitatea elevilor de a trece de la un liceul profesional, la unul teoretic sau vocational, in baza unui examen, iar in privinta examenului de Bacalaureat acesta sa fie unic, bazat pe competente minime, pe modelul testelor PISA. “Imi doresc un examen care se poate evalua corect capacitatea absolventilor de a se descurca in societate si in viata, in general” a spus presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit presedintelui este un proiect care se bazeaza pe “cea mai ampla consultare Nationala in domeniul educatiei din perioada postdecembrista. Nu mai putin de 10.000 de persoane si peste 150 de organizatii si institutii fiind direct implicate. (…) Proiectul Romania Educata are un sprijin financiar important, istoric as spune, in valoare de 3,6 miliarde de euro. Suplimentar, prin alte fonduri europene, vom finanta cu 400 de milioane de euro renovarea unitatilor de invatamant preuniversitar de stat pentru garantarea sigurantei si a securitatii copiilor si dascalilor in scoli”.

Structura sistemului de invatamant va ramane preponderenta aceeasi: educatia timpurie, mentinerea clasei pregatitoare, gimnaziul de la clasa a V-a pana la clasa a VIII-a, dar apar la tranzitiile intre etapele educationale.

Desi Evaluarea Nationala ramane principalul instrument de certificare a competentelor la finalizarea gimnaziului, si de repartizare in ciclul urmator, am propus ca pe intreg parcursul semestrului al II-lea unitatile de invatamant si elevii care doresc, subliniez care doresc, indiferent de ruta – teoretica, vocationala sau profesionala – sa poata organiza, respectiv sa sustina, un examen suplimentar de admitere. Acest lucru se intampla deja pe ruta profesionala sau vocationala, fiind doar o extindere si catre zona teoretica” a explicat presedintele Klaus Iohannis.

Apare o modificare importanta si in invatamantul liceal, unde vor exista trei tipuri de rute– teoretic, vocational si profesional – care vor conferi absolventilor, dupa patru ani de studiu, acces la examenul de Bacalaureat.

Noul bacalaureat, deschis tuturor si bazat pe competente, este o alta componenta importanta a Romaniei Educate. Imi doresc un examen care se poate evalua corect capacitatea absolventilor de a se descurca in societate si in viata, in general” a declarat presedintele Klaus Iohannis.