Scoala de valori: Sfaturile unui psiholog pentru elevi, parinti si profesori pentru orele online

Calitatea actului didactic a scazut odata cu pandemia de coronavirus si implementarea scolii online, sustin aproape jumatate dintre elevii, parintii, precum si profesorii din Romania. Noul context face referire la “o scoala a parintilor”, in care nivelul de implicare al familiei a crescut simtitor, in acest an, iar atat elevii, cat si parintii marturisesc ca sunt depasiti de noua formula educationala, nestiind cum sa se adapteze, astfel incat sa performeze si unii, si altii.

 Contextul pandemic a creat o scoala a parintilor”

 Calitatea actului didactic din scoala este mai slaba decat cea dinaintea crizei COVID-19, sunt de parere 46% dintre elevi, 45% dintre parinti si 44% dintre profesorii din Romania, potrivit unui studiu privind opiniile partenerilor educationali referitoare la conditiile anului scolar 2020-2021, realizat in luna octombrie de asociatia “Salvati Copiii”.

De altfel, noua formula de scoala nu acopera toate dimensiunile actului educational, cel mai mult suferind componentele relationale, de cooperare, evaluarea si monitorizarea, individualizarea, dar si personalizarea invatarii. Conform unei cercetari Unibuc, editura Universitatii din Bucuresti, efectuate in luna mai a acestui an, noul context pandemic subliniaza, de fapt, „o scoala a parintilor” in care nivelul de implicare al familiei in actul educational a crescut simtitor.

Mai mult, 76% dintre parinti se tem de efectele negative pe care le-ar putea produce folosirea indelungata a electronicelor de catre cei mici, in special de copiii cu varste situate intre 7 si 17 ani, arata un studiu realizat de compania de cercetare Wisemetry Research, in perioada 30 octombrie – 4 noiembrie a.c., care a avut drept scop informarea publicului cu privire la provocarile aparute in contextul restrictiilor de mobilitate impuse ca masura de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2.

 Pandemia a schimbat felul in care invatam, socializam si lucram, deopotriva. Cu totii am resimtit din plin masurile luate de autoritati pentru a stopa raspandirea virusului. Scoala online, solutia gasita de guverne din intreaga lume, printre care si Romania, pentru a diminua efectele pandemiei in colectivitate, a creat numeroase frustrari si dezechilibre emotionale. Este important ca toti actorii implicati in procesul de invatamant sa constientizeze rolul esential al educatiei, dar mai ales importanta echilibrului emotional in aceste vremuri complicate”, explica Luiza Stanciu, psiholog si consilier vocational in cadrul organizatiei educationale Scoala de Valori.

Avand in vedere contextul actual, Scoala de Valori si-a propus sa ajute atat copiii, cat si parintii si profesorii sa gestioneze mai bine tot cumulul de emotii cu care se confrunta, in acest nou scenariu al scolii online si al lucrului la distanta. Vrem sa-i ajutam sa-si regaseasca motivatia, echilibrul psihic si emotional, pentru a face fata cu brio acestui an atat de atipic sistemului educational”, precizeaza Silvia Bogdan, presedintele Scolii de Valori.

Luiza Stanciu este psiholog de profesie, consilier pentru dezvoltare personala si consilier vocational si se ocupa, de asemenea, de cercetare in asociatia non-profit Scoala de Valori. De altfel, Luiza are experienta in derularea programelor educationale si in lucrul cu tinerii si profesorii carora se adreseaza organizatia. Impreuna cu specialistii Scolii de Valori, psihologul a pregatit cateva sfaturi utile pentru elevi, parinti si profesori, in urma carora acestia sa-si regaseasca echilibrul emotional, performand cu succes in noul model de scoala.

Sfaturile psihologului pentru elevi: Fiti autodidacti. Scoala online e o experienta de invatare diferita”

  • Incepeti dimineata cu un gand pozitiv referitor la ceva ce va face placere; aerisiti incaperea in care studiati, alegeti muzica preferata si, dupa un scurt program de exercitii fizice, luati-va cateva minute pentru a va planifica principalele activitati zilnice. Scrieti-va ideile si gandurile optimiste pe un carnetel (fizic sau online) si prioritizati-le, in functie de importanta.
  • Planificati-va eficient timpul si activitatile. Acordati atentie stilului de viata, nu uitati sa faceti zilnic miscare, sa va odihniti, sa va alimentati, sa faceti activitati care va aduc o stare de bine (ex. jocuri online, plimbari in parc, lectura, muzica, filme etc.).
  • Participati activ la cursurile online si incearcati sa fiti atenti, fara sa permiteti stimulilor sa va distraga. Ganditi-va ca nu veti putea da inapoi timpul respectiv si, in loc sa-l pierdeti facand mai multe lucruri in paralel, mai bine va mobilizati sa intelegeti ce vi se explica. Asigurati-va ca timpul investit nu este in zadar, adresati intrebari cand nu intelegeti ceva si informati-va pana ce subiectul devine clar.
  • Fiti autodidacti. Scoala online este o experienta de invatare diferita, drept urmare profitati de oportunitatile si avantajele ei.
  • Informati-va zilnic in domeniul de interes si incercati sa utilizati cunostintele dobandite la scoala in viata de zi cu zi (din orice puteti invata si va puteti dezvolta)
  • Observati-va pe voi si pe cei din jur. Alegeti cum vreti sa fiti, cine vreti sa deveniti si nu va lasati influentati negativ. Discerneti intre ce este bine pentru voi si ce nu; cautati sa aveti o atitudine flexibila, deschidere si capacitate de adaptare la schimbarile ce apar.

 Sfaturi pentru parinti: Vorbiti cu copiii despre necesitatea de adaptare si invatare continua. Dati-le exemple concrete”

  • Vorbiti cu copiii vostri despre importanta scolii in dezvoltarea personala, vocationala si profesionala, dar si despre necesitatea de adaptare si invatare continua. Oferiti-le exemple concrete si contextuale, de exemplu: daca doctorii si oamenii de stiinta nu ar fi invatat continuu, ei nu ar fi reusit sa creeze un vaccin atat de repede, ocazie prin care puteti vorbi de perspective optimiste pentru viitor.
  • Invatati impreuna cu copilul cum sa utilizati eficient tehnologia si internetul. Aflati despre beneficiile dispozitivelor si platformelor. Aratati-le cum puteti pastra legatura cu cei dragi prin conferinte video la care beti o ciocolata calda impreuna cu cei sunati, gasiti un joc pe care copiii il pot juca online cu prietenii lor ori prin emoticoane si GIF-uri pe aplicatii de tip chat.
  • Acordati-va timp pentru a comunica si a intelege nevoile si provocarile copiilor. Ajutati-i sa se organizeze si sa aiba o atitudine pozitiva referitoare la schimbari. Povestiti-le despre o schimbare recenta si modul in care v-a impactat, dar si modalitatea prin care ati stiut sa o gestionati.
  • Incurajati copiii sa se dezvolte in aria lor de interes, fara a neglija participarea la cursurile online. Daca lor le place sa deseneze, participati si voi, atat cat puteti, la aceasta activitate, aratandu-le ca vreti sa le vedeti noile creatii.
  • Informati-va activ cu privire la schimbarile si oportunitatile ce apar in contextul actual si iesiti din zona de confort prin actiuni concrete. Socializati in cadrul grupurilor de pe platformele sociale, implicati-va in activitati noi si testati recomandarile parintilor cu care interactionati si rezonati.

Sfaturi pentru profesori: Amintiti-va ce v-a motivat sa fiti profesori. Urmati cursuri online despre sustinerea prezentarilor, instalati-va aplicatii sa va organizati, cititi carti de dezvoltare personala”

  • Folositi timpul personal pentru a va aminti ce v-a determinat sa deveniti profesori.
    Amintiti-va de cand erati mici si va imaginati cum aveati sa fiti profesori, iar mai apoi cum ati pus accent pe dezvoltarea unei cariere profesionale bazata pe munca, pasiune si motivatie.
  • Analizati contextul din punct de vedere al oportunitatilor si necesitatilor, dar si al rezistentelor personale si puneti pe hartie lucrurile pe care este necesar sa le invatati, avand in vedere predarea online, dar si gandurile si emotile asociate cu acestea.
  • Analizati ideile care va vin in minte cu privire la facilitatile digitalizarii scolii (timpul salvat din trafic, accesul facil la informatii din orice locatie, pregatirea in liniste a cursurilor si descoperirea unor metode creative de invatare etc.).
  • Identificati valorile personale transpuse in contextul actual – cum se manifesta ele prin comportamente (ex: perseverenta de a invata continuu, de a infrunta obstacole etc.).
  • Concepeti strategii si modalitati de mobilizare si de dezvoltare a resurselor interne cu scopul adaptarii la schimbare, pentru a va mentine echilibrul, fiind deschis la nou (comportamente care pot fi exemple si transmise elevilor).
  • Formati-va o rutina confortabila si obiceiuri care sa va ajute in situatiile vulnerabile; va puteti abate, din cand in cand, de la rutina, incercand lucruri noi si creative care sa va starneasca entuziasmul si sa va ajute sa cresteti calitatea predarii, precum si pentru a descoperi lucruri noi.
  • Urmati cursuri online despre sustinerea prezentarilor, instalati-va aplicatii care sa va ajute sa va organizati, cititi carti de dezvoltare personala.

Stabiliti care va sunt temerile, nevoile si intentile cu privire la perioada urmatoare si vorbiti despre aceste perspective cu persoane care va pot inspira sau pe care le considerati exemple.

Despre Scoala de Valori

Scoala de Valori este o organizatie non-guvernamentala si non-profit, infiintata in 2009, care ii indruma pe tineri sa-si antreneze potentialul, astfel incat sa-si dezvolte atitudini si comportamente prosociale, care sa ii ajute in viata si in cariera. Misiunea sa este de a ajuta tinerii sa devina creatorii proprilor vieti, fiind singura asociatie din Romania care implementeaza in programe educatia centrata pe valori – un model educational ce implica dezvoltarea de competente impartite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalitatii, implicare civica si well-being.
In prezent, organizatia dezvolta patru programe educationale nationale: Adopta un Liceu, Exceptionalii, Laboratorul de Cariere si Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educatiei autohtone, oferind cunoastere si indrumare adolescentilor, tinerilor si profesorilor.