Sorin Cimpeanu: In fiecare scoala va fi constituit un grup de actiune anti-bullying

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu sustine ca in fiecare scoala, pana la 13 septembrie, cand se va incepe anul de invatamant va fi constituit un grup de actiune anti-bullying.

Citeste si: Bullying-ul este interzis prin lege in spatiile destinate educatiei

Am discutat despre importanta constituirii grupurilor de actiune anti-bullying astfel incat la inceperea scolii, 13 septembrie, sa avem constituite aceste grupuri de actiune anti-bullying in orice scoala. Conform legii, din aceste grupuri fac parte: directorul scolii, trei profesori cu competente specifice, reprezentanti ai elevilor, ai parintilor, ai autoritatii locale si profesorul consilier. Avem nevoie de constituirea cat mai eficienta posibil a acestor grupuri anti-bullying”, a afirmat Sorin Cimpeanu, potrivit Agerpres.

Rolul acestui grup este prevenirea, identificarea si solutionarea faptelor de bullying comise intre elevi, prin actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice.

Bullying-ul este interzis prin lege in spatiile destinate educatiei. Conform Legii, „Violenta psihologica-bullying este actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, care implica un dezechilibru de putere, au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau unui grup de persoane si vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala, sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile personale, actiune sau serie de actiuni, comportamente ce se desfasoara in unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale.

La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 in ceea ce priveste bullying-ul in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Citeste si: In fiecare scoala si gradinita va exista un grup de actiune anti bullying