Stiai ca, in Romania, 1 din 2 copii este afectat de analfabetism functional?

In Romania, 1 din 2 copii este afectat de analfabetism functional si 1 din 2 copii este supus unei forme de violenta fizica, emotionala si sexuala, potrivit unui raport oferit de Organizatia Salvati Copiii in Romania.

Ce inseamna analfabetism functional?  Este o sintagma care se refer la “o persoana care stie sa citeasca, dar nu intelege ceea ce a citit. Mai precis, o persoana poate sa reproduca verbal sau in scris un text, dar nu il intelege suficient pentru a-l folosi ca resursa in reusita unei actiuni sau in performanta”.

Iar partea alarmanta este ca, 41% dintre elevii romani din sistemul educational se plaseaza in aria analfabetismului functional, conform evaluarii internationale PISA. Prin comparatie, in Finlanda doar 4,8% dintre elevii in varsta de 15 ani au dificultati in a intelege ce citesc.

Romania, printre tarile cu cea mai mare rata de abandon scolar din Europa

“In ianuarie 2020, peste 275.000 de copii cu varsta invatamantului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la scoala, iar, pe ansamblul invatamantului primar si gimnazial, rata abandonului scolar pentru anul 2018/2019 a fost de 2,1%, ceea ce inseamna aproximativ 35.300 de elevi, indicatorul fiind in crestere fata de anii anteriori.

Parasirea timpurie a scolii reflecta incapacitatea sistemului de readucere la scoala a copiilor, Romania inregistrand un procent de 15,3% al tinerilor intre 18-24 de ani care au finalizat doar 8 clase sau mai putin, desi tinta fixata de Romania, in 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, pana la sfarsitul acestui an”, arata raportul oferit de Salvati Copiii in Romania.

Mai multe despre care sunt problemele semnalate de Salvati Copiii care impiedica obtinerea a cee ace numum educatie echitabila si de calitate, poti citi aici.