„Ultima calatorie. Doctorul Korczak si copiii sai”, o carte despre respectul fata de copilarie

Editura Cartea Copiilor a lansat „Ultima calatorie. Doctorul Korczak si copiii sai”, o carte semnata de scriitoarea de origine tunisiana Irène Cohen-Janca si ilustrata de italianul Maurizio A. C. Quarello. Aceasta este povestea adevarata a doctorului Janusz Korczak, omul ale carui idei au inspirat profund Conventia internationala a ONU cu privire la drepturile copilului. Cartea spune o poveste despre curaj, hotarare si dragoste de viata si, mai presus de toate, despre respectul fata de copii si copilarie.

Citeste si O nouă carte a lui Eric Carle la Cartea Copiilor

Pe 29 noiembrie 1940, aproape 200 de copii evrei marsaluiesc pe strazile din Varsovia. Cu inima stransa, dar cu fruntea sus, condusi de iubitul lor doctor Korczak, parasesc frumosul orfelinat din strada Krochmalna pentru a merge in ghetou. Noua lor casa e mult mai mica, iar ghetoul este de fapt o inchisoare unde evreii sunt inchisi de nazisti. Dar doctorul Korczak vegheaza asupra copiilor sai. Ii va insoti pana in ultima lor calatorie, in lagarul de la Treblinka.

Cartea „Ultima calatorie. Doctorul Korczak si copiii sai”

„Copilul nu devine om, el este deja om”. Cu aceasta afirmatie celebra, pediatrul si educatorul Janusz Korczak a schimbat modul in care noi privim astazi copilaria. In primele decenii ale involburatului secol XX, in Polonia, doctorul Korczak s-a ocupat de mii de copii saraci si fara familie, evrei, dar nu numai. Astfel s-a nascut o experienta pedagogica extraordinara, care a continuat intre zidurile ghetoului din Varsovia, experienta prin intermediul careia copiii, actori ai propriei lor educatii, s-au construit pe ei insisi. Doctorul a fost alaturi de ei si i-a ascultat, i-a ajutat, i-a iubit, i-a sustinut. I-a respectat si i-a admirat.

Irène Cohen-Janca (n. 1954, Tunis, Tunisia) si-a petrecut copilaria pe malul marii Mediterane, in Tunisia, dupa care a studiat Literatura Moderna in Franta. A scris numeroase romane si carti ilustrate, cea mai celebra fiind „Ultima calatorie. Doctorul Korczak si copiii sai” (2015), tradusa in coreeana, franceza, spaniola, germana si engleza din varianta originala in italiana. In prezent locuieste in Essonne, Franta, unde lucreaza ca manager la o biblioteca publica.

Citeste si „Poti sa fluieri, Johanna”, o carte dedicata copiilor

Maurizio A. C. Quarello (n. 1974, Torino, Italia) a studiat design si arhitectura in Torino si a inceput sa lucreze ca ilustrator in 2004. De atunci, a creat peste 40 de carti, in 21 de tari de pe 5 continente. Cartile sale au primit numeroase premii in Italia, Franta, Spania, Belgia, Suedia si Germania, printre care Premio Andersen (2012) pentru cel mai bun ilustrator italian, Prix Littéraire des Ecoliers (2013) sau premiul suedez IBBY Silverstar (2014).

Cartea „Ultima calatorie. Doctorul Korczak si copiii sai”, recomandata copiilor intre 8 si 18 ani, este disponibila pe site-ul editurii Cartea Copiilor (www.carteacopiilor.ro) la pretul de 39 de lei. La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor ofera de fiecare data o carte cadou. In aceasta perioada, cartea cadou este „Basmele padurii”, o colectie minunata de povesti despre copaci.

Citeste si „Iepuraşul de catifea”, noua poveste a editurii Cartea Copiilor