Un mesaj pentru parinti. Semnat, profesorul tuturor copiilor!

A preda sau, mai bine spus, a-i invata pe ceilalti este o profesie care face o diferenta in fiecare zi! Fiecare dintre noi ne putem aminti bunatatea, grija, atentia si simtul umorului cu care ne-au invaluit anumiti profesori atunci cand eram copii. Multi dintre acestia ne-au modelat sufletele si mintea, iar impactul a fost unul de nepretuit.

Nu conteaza in ce clasa erai, ce varsta aveai, stiai doar ca te afli intr-o relatie speciala cu un profesor special si mai stiai ca tot ce puteai invata de la acesta va ramane, intotdeauna, pentru tine.

Iti mai amintesti ce simteai cand profesorul tau favorit povestea cate in luna si in stele in fata celorlalti, in mijlocul clasei? Iti amintesti de nenumarate ori cand ai vrut sa renunti la visurile tale, dar acel profesor special, indiferent ca era o doamna sau un domn, te incuraja si iti spunea sa mergi mai departe?

Citeste si Este Ziua Internationala a Alfabetizarii! Romania, cum mai arata ea astazi?

Acea relatie profunda, acea conexiune frumoasa dintre tine si anumiti profesori, cei care si-au gasit demult aceasta vocatie, continua sa-ti impregneze gandurile si acum, la multi ani distanta.

Din pacate, multi dintre copii provin din familii disfunctionale care nu le asigura un mediu familial stabil, sanatos ori care nu le ofera modele de urmat. De multe ori, acestia isi gasesc sprijinul si alinarea in preajma profesorilor care au inteles cat de important este ca cel mic sa paseasca, zi de zi, in clasa si sa fie apreciat si observat. Sunt multi dintre profesori care nu fac altceva decat sa-i inspire pe invatacei prin propriul lor exemplu. Sunt cei care au inteles ca rolul educatiei este sa cultive societatea, nu sa o reflecte. Amprenta pe care o poate lasa un profesor dureaza toata viata.

5 octombrie 2019 este Ziua Mondiala a Profesorilor

Inca din data de 5 octombrie 1994, peste 100 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Profesorilor, stabilita oficial de catre UNESCO recunoscandu-se astfel rolul important al cadrelor didactice in societate.

Citeste si Prima Scoala Mobila din Romania

Ziua Mondiala a Profesorilor comemoreaza si aniversarea adoptarii din 1966 a Recomandarii UNESCO si a Organizatiei Internationale a Muncii privind statutul profesorilor.

Tema din 2019 s-a referit la „Profesorul tanar. Viitorul parcurs profesional”. Aceasta zi a celebrat profesia de cadru didactic in intreaga lume avand ca scop atragerea si mentinerea tinerelor talente in aceasta meserie.

„Am descoperit ca prin cuvinte, prin scrieri personale, copiii isi exprima temerile, prejudecatile, propriile obstacole prin care trec. In fiecare an, copiii mei (n.r. elevii) scriu despre diferite personaje care i-au fascinat, din istorie, din cartile de fictiune. Prin scris, ei isi raspund lor insisi cu sinceritate si cu integritate. Chiar si cei mai timizi copii isi astern pe foaie propriile ganduri. Jake, unul dintre elevii putin mai dificili din clasa, a tinut sa scrie ce inseamna pentru el iubirea. Pentru el, iubirea inseamna untul de arahide si jeleurile si tot ceea ce-l face sa se simta lipicios”, a consemnat un profesor la inceput de drum.

Citeste si Razboiul temelor pentru acasa: 5 feluri in care poti sa-ti ajuti copilul

Sursa articole originale: „For the Love of Teachers: True Stories of Amazing Teachers and the People Who Love Them” de Todd Whitaker (2013); UNESCO

Autor: Andreea Borcila