1 octombrie – astazi este despre bunici! La multi ani!

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, astazi, 1 octombrie, este Ziua Internationala a Persoanelor in Varsta. Si pentru ca este o zi atat de frumoasa si senina, Superbebe s-a gandit ca este un moment minunat sa-i sarbatorim, in mod special …pe bunici! Astazi este despre ei, toata ziua. Despre parintii nostri, cei care ne-au crescut cum au stiut ei mai bine si cei care poarta astazi cu mandrie numele de BUNICI! La multi ani, tuturor bunicilor din lume!

Citeste si: Copilul are nevoie de bunici!

Probabil ai tot citit despre importanta relatiei dintre parinte si copil, atat pentru dezvoltarea fizica, cognitiva, cat si emotionala si mintala a celui mic. Dar stiai ca o relatie buna dintre copil si bunici, are un impact pozitiv asupra intregii familii?

Bunicii joaca un rol important in viata nepotilor, chiar daca aceste influente sunt, aparent, indirecte. In cele mai multe cazuri ei sunt perceputi drept “sprijin”, “ajutor”, “pazitori” de familie, “radacini”, “arbitri”, “sustinatori” etc.

Un studiu facut la Boston College in 2014, a aratat ca de pe urma relatiei dintre nepoti si bunici exista numeroase beneficii, atat mintale, cat si emotionale, pentru ambele generatii si ca o relatie apropiata dintre nepoti si bunici inseamna o scadere semnificativa a riscului de depresie, pentru ambele generatii.

Citeste si: Studiile confirma: bunicii care au grija de nepoti traiesc mai mult

Parteneri de joaca si modele in viata

Nu de putine ori bunicii detin aceste abilitati de a se transforma in cei mai buni parteneri de joaca pentru nepoti, in mentori si modele, atunci cand este nevoie, dar sunt si cei care au grija de predarea valorilor, de insuflarea mostenirilor etnice, de transmiterea traditiilor familiale.

Potrivit rezultatelor unui studiu, 9 din 10 nepoti considera ca bunicii sunt cei care le-au influentat credintele si valorile. Si nu de putine ori, bunicii sunt cei care au fost modele in ceea ce priveste “ce inseamna sa ai o relatie adevarata, pozitiva, sanatoasa”, scrie wilmingtonparent.com.

Experienta isi spune cuvantul

Mami citeste carti, dar bunica povesteste! Pentru ca bunica este o resursa valoroasa de experiente si istorioare de povestit, iar multe dintre ele chiar nu sunt inventate, ca cele din carti! Bunica pare ca stie mai multe lucruri despre viata, de aceea multi nepoti prefera sa asculte de ea. Si nu o data, parintii au declarat ca in prezenta bunicilor copilul se comporta cumva “mai bine”, este “mai ascultator” etc.

Tot studiile au aratat ca o relatie apropiata intre nepoti si bunici are avantaje nu doar atunci cand este copilul mic, ci si in perioada adolescentei, fiind observate mult mai putine probleme comportamentale, emotionale, dar si sociale, in special in relatiile cu semenii.

De aceea, dorinta Superbebe pentru astazi este ca toti copiii din lume sa aiba parte de prezenta bunicilor in viata lor. La multi ani, bunicilor!

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Lasati bunicii sa-si rasfete nepotii!