7 tipuri de relatie mama-fiica si cum este influentata viata fiicei

Familia ne ofera fundamentul viitorului nostru si ne modeleaza personalitatile. Dar nu ne putem alege familia in care ne nastem, nu-i asa? Astazi vom vorbi despre relatia cu mamele, si anume despre relatia dintre mama si fiica.

Unele dintre mame reusesc sa aiba o legatura minunata cu fiicele lor, in timp ce altele nu pot sa aiba o relatie prea apropiata. Cu toate acestea, indiferent de situatie intotdeauna ne vom iubi mamele, pentru ca acest tip de iubire este neconditionata.

Iata 7 tipuri de relatie mama-fiica si cum este influentata viata fiicei:

  1. Surorile

In acest caz, mama si fiica se comporta ca doua surori si se considera egale absolute. Ba chiar mai mult de atat, ele pot chiar si sa concureze intre ele, iar mama isi doreste acest lucru, pentru a evita “maternitatea”. Poate avea loc si o inversatre a rolurilor, atunci cand fiica practic preia rolul de suport, si se tranforma in “mama” propriei mame, fiind responsabila, grijulie si oferindu-i si alte comportamente parentale.

Cum o influenteaza pe fiica acest tip de relatie?

Fiicele crescute de aceste mame sunt adesea mai responsabile si devin lidere. Ele apreciaza legaturile dintre oameni, dar in acelasi timp s-ar putea simti neiubire, neglijate emotionat si pot avea o frica de respingere.

  1. Cele mai bune prietene

Aceasta relatie este construita pe incredere, iar mama este prima persoana la care fiica merge cu gandurile si problemele ei. Aceasta mama este foarte implicata in viata fiicei sale si o sustine, stie mereu ce sa spuna si se poate transforma in orice are nevoie fiica sa in acel moment: cea mai buna prietena, experta in dragoste, partener de cumparaturi, partener in orice.

Cum o influenteaza pe fiica acest tip de relatie?

Fiicele cu acest tip de mame nu le este frica sa faca fata provocarilor si sa isi asume riscuri. Deoarece se simt iubite si intelese, initiaza relatii si nu au frica de a fi respise.

  1. “Strainele”

In cazul in care preferi sa o tii la distanta pe mama ta, iar ea este ultima persoana care stie despre ce se intampla in sufletul tau, atunci probabil relatia dintre mama si fiica este de acest tip. In acest caz, mama si fiica nu se implica una in viata celeilalte si nu-si impartasesc niciun fel de probleme sau ganduri, cel putin cele cu adevarat importante, cu exceptia cazului in care este necesar, si ele doua aproape ca nu se cunosc una pe cealalta.

Cum o influenteaza pe fiica acest tip de relatie?

Copiii care au relatii fara un atasament securizant cu parintii au mai multe riscuri de a avea depresie, de a suferi de anxietate si au o sitma de sine scazuta. In plus, pot avea o pe viitor o relatie neimplinita, plina de frustrari cu partenerul lor de viata. In acelasi timp, fiica creste fiind foarte responsabila si independent si va sti sa-si rezolve intotdeauna singura problemele.

  1. Devalorizare

Aceasta situatie este asemanatoare cu cea dinainte, dar este vorba despre dragoste unilaterala si implica mult narcisism. Fiecare parte este concentrata doar pe ea insasi si ii pasa mai mult de imaginea ei si de ceea ce gandesc oamenii, mai degraba decat de relatia in sine pe care o are cu cealalta persoana. Incearca sa arate ca ar fi totul perfect din exterior, dar in realitate isi devalorizeaza mama/fiica.

Cum o influenteaza pe fiica acest tip de relatie?

In cazurile in care mama este narcisista: in loc sa se simta iubita, fiica va fi mereu dornica de atentie, de iubire si de validare permanenta din partea altor persoane. Partea buna este ca fiica va deveni o persoana loiala si un sprijin minunat pentru ceilalti. In cazurile in care fiica este narcisista si mama nu incearca sa-si schimbe atitudinea, fata ar putea creste fiind egoista si ignoranta fata de ceilalti.

  1. Respingere

Acesta este un alt caz este vorba de respingere unilaterala, in care mamele sunt cele cu rolul de respingere. Acest lucru se intampla atunci cand ea ii ignora sau ii respinge realizarile fiicei sale, indiferent de ce a reusit sa faca. Orice ar face fiica, mama este greu de impresionat si rar cand ii spune (sau poate chiar niciodata) ca este mandra de ea, fiind mai curand apatica si incearcand sa o faca pe fiica sa sa incerce si mai greu pentru a ajunge la ceea ceva ce uneori este intangibil.

Cum o influenteaza pe fiica acest tip de relatie?

Fiicele crescute de astfel de mame ajung sa fie neincrezatoare in fortele proprii, sa considere ca nu merita sa aiba parte de atentie sau orice fel de sentimente, acelasi timp dorindu-si cu disperare atat dragoste, cat si recunoastere.

  1. Majoreta

In acest caz, o mama se comporta ca o majoreta, fiind cel mai inflacarat suporter pentru fiica sa si dorindu-si ca aceasta sa experimetneze sis a incerce cat mai multe lucruri. Aceasta mama este foarte implicata in viata fiicei sale, vrea sa faca parte din ea si refuza sa recunoasca orice fel de granite intre ele. Traieste prin realizarile fiicei sale, fiind si sustinatoare  inflacarata si cu cerinte mari, cele din urma fiind de fapt, acele dorinte pe care nu a reusit sa si le indeplineasca sau sa le experimenteze ea insasi.

Cum o influenteaza pe fiica acest tip de relatie?

Fiicele crescute de astfel de mame ajung sa nu aiba incredere in sine, pot deveni dependente de oameni, avand intotdeauna nevoie de cineva langa, care sa poata decida in locul lor.

  1. Autoritara

Acesta este un caz care implica o mama care isi micro-manageriaza, ultra-controleaza fiica, sustinand ca este sigura ca cea din urma va esua fara indrumarea ei. Nu-i ofera niciodata fiicei sale dreptul de a face o alegere, nu-I asculta parerile, ii submineaza deciziile. Are cerinte foarte mari fata de fiica si spune ca toate acestea sunt pentru binele fiicei sale. Fiica, la randul ei, se razvrateste, fie direct, fie indirect.

Cum o influenteaza pe fiica acest tip de relatie?

Fiicele cu acest tip de mame sunt foarte critice cu ele insele, au o stima de sine scazuta si au tendinta de autodevalorizare, ceea ce poate duce la depresie. Partea buna este ca aceste fete sunt foarte responsabile si angajate in relatiile lor cu partenerii.

Traducere si adaptare de pe Brightside.me