Ai incredere in rolul sau de a deveni tata si vei vedea cum va fi mai mult alaturi de tine!

Specialistii in obstetrica si ginecologie au aratat, intr-un studiu, cum tatii pot fi mai mult implicati in ingrijirea prenatala daca, in camera de asteptare, sunt puse cateva indicii care sa-i familiarizeze cu viitorul rol de parinte, cum ar fi fotografii cu barbati si bebelusi, reviste si brosuri destinate barbatilor. Astfel, viitorul tata va crede ca medicul are suficienta incredere in el si in capacitatea sa de a avea grija atat de mama, cat si de copil. Tot ce are nevoie viitorul tatic este incurajarea si sprijinul ca totul va fi bine!

Studiul, condus de specialistii de la Universitatea Rutgers din New Jersey, arata cum, in urma prezentarii acestor „indicii” viitorilor tatici, sanatatea se poate imbunatati atat la femei, cat si la sugari, scrie Science Daily.

Cercetatorii, al caror studiu apare in jurnalul „Plos One”, au testat daca nu cumva accesul tatalui in salile de obstetrica-ginecologie ar putea imbunatati implicarea barbatilor in viata sotiilor lor. In general, imaginile, brosurile si revistele din salile de asteptare tind sa se concentreze doar asupra mamei. Potrivit cercetatorilor, un astfel de echilibru al imaginilor (atat cu mama, cat si cu tata) nu va face altceva decat sa sporeasca increderea in sine a viitorului tata si in rolul sau pe care il are in ingrijirea prenatala.

Citeste si Au inceput si tatii sa fie criticati pentru stilul lor de parenting?

„Cercetarile sugereaza ca implicarea tatalui in timpul sarcinii produce beneficii psihologice si fizice in ceea ce priveste sanatatea mamei si a copilului, insa tatii nu se implica adesea in acea perioada cruciala. Normele actuale din societate ii indeamna pe barbati sa nu se implice si sa nu fie siguri daca acesta este rolul lor in perioada prenatala”, a spus Analia Albuja, autorul principal si absolventa in psihologie sociala la Universitatea Rutgers.

Conform studiului, s-au creat doua sali de asteptare pentru ingrijirea prenatala. O sala a inclus doar imagini cu femei si sugari ca decor, dar si informatii si reviste destinate femeilor. Cealalta includea, pe langa imaginile cu barbati si sugari, si informatii si reviste destinate barbatilor. Participantii la studiu au vizitat unul dintre aceste doua sali, impreuna cu partenerele lor insarcinate.

Oamenii de stiinta au descoperit ca barbatii care au vizitat sala „prietenoasa” cred ca medicii au incredere in rolul lor de a fi alaturi de mama si de a participa la ingrijirea prenatala.

Citeste si Ce se intampla cu barbatul care devine tata?

Cercetatorii spun ca aceasta schimbare in perceptiile barbatilor despre ceea ce credeau medicii despre rolul unui tata a fost cheia pentru ca viitorii tati sa-si schimbe viziunea despre parenting.

Barbatii care credeau ca medicii au asteptari mai mari in ceea ce-i priveste, de asemenea, au raportat ca vor fi mai dispusi sa afle despre sarcina si sa se angajeze in obiceiuri sanatoase, cum ar fi evitarea fumatului si a alcoolului in timpul sarcinii partenerului lor. De asemenea, s-au simtit mai confortabili si mai increzatori cu privire la capacitatea lor de a fi tati.

„Ar trebui sa crestem confortul viitorilor tatici si asteptarile pe care le au in timpul sarcinii. Aceasta poate fi o interventie simpla, care ar fi usor de implementat. Daca aceasta interventie creste implicarea barbatilor in ingrijirea prenatala, cercetarile anterioare sugereaza ca acest lucru ar trebui sa aduca rezultate mai eficiente pentru femei si sugari, cum ar fi consumul mai scazut de alcool si tutun in randul mamelor si o probabilitate mai scazuta ca cel mic sa se nasca cu o greutate mica la nastere”, explica Diana Sanchez, coautoare si profesoara de psihologie la Universitatea Rutgers, conform Science Daily.

Citeste si 10 lucruri pe care nu le stiai inainte sa devii tata

Autor: Andreea Borcila