Astazi este Ziua Mondiala a Comemorarii Bebelusilor si a Copiilor. #ValuldeLumina

Astazi, 15 octombrie, este Ziua Mondiala a Comemorarii Bebelusilor si a Copiilor, iar Superbebe aprinde o candela in amintirea tuturor ingerasilor plecati prea curand dintre noi. Aceasta zi este pentru a-i sprijini pe toti cei care trec prin pierderea unei sarcini, care au pierdut un bebelus la nastere sau in primele luni din viata. #ValuldeLumina

Citeste si: Marturisirile cutremuratoare ale unor femei despre pierderea sarcinii

Miscarea de comemorare a bebelusilor si copiilor a inceput in SUA, inca din anul 1988, cand presedintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie ca fiind luna comemorarii bebelusilor si copiilor decedati, iar din 2002 ziua de 15 octombrie, a fost declarata zi oficiala pentru a-i comemora pe micutii trecuti in nefiinta. In fiecare an, in aceasta zi, la ora 19.00 (ora locala din fiecare tara) se aprind lumanari si sunt lasate sa arda timp de o ora, creandu-se asa zis-ul “Val de Lumina”.

In Romania, evenimentul s-a organizat pentru prima data in 2010, la initiativa Biancai Brad, fondatoarea Organizatiei E.M.M.A si a avut loc in Bucuresti, in fata Ateneului Roman si in alte 12 orase din tara si 4 din strainatate.

Incepand din 2017, Organizatia E.M.M.A a organizat acest eveniment altfel, si anume, creand un Val de Lumina preponderent on-line!

Acelasi lucru si-au propus si in acest an, de aceea, toti voluntarii, prietenii si sustinatorii E.M.M.A., sunt invitati  sa aprinda candele, sa faca poze si sa faca „live”-uri pe Facebook si alte pagini de socializare (care sa dureze cateva minute, filmand candelele aprinse),  – pentru a crea un Val de Lumină, virtual!

Pentru o vizibilitate mai buna a evenimentului, in mediul virtual, atunci cand este postata poza (sau filmuletul) cu lumanarile/candela sa folositi:

#ValuldeLumina
#WaveOfLight
#Romania2019

Cateva date alarmante:

  • Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2017 au decedat 4, 1 milioane de copii sub varsta de 1 an.
  • 1360 de copii au murit anul trecut inainte de a implini varsta de 1 an, in Romania.
  • In 2017, cei mai multi copii sub un an au murit in municipiul Bucuresti – 95, urmand judetele Iasi – 59, Suceava si Constanta – 57, Timis – 56, Brasov si Botosani – 47.
  • Romania e pe primul loc in Europa la mortalitate infantile: de 7,6 decese la 1.000 nascuti-vii, de peste doua ori mai mare fata de media UE, de 3,6 / 1.000 nascuti-vii.
  •  Romania inregistreaza cel mai mare numar de nasteri cu mame intre 10 si 17 ani (Eurostat).

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Intrebarea “cand o sa ai un copil?” doare!