Cand iti poti lasa copilul singur acasa?

Il privesti si uneori ai impresia ca niciodata nu vei avea curajul sa iesi din casa si sa-l lasi singur nici pentru 5 minute. Alteori, abia astepti momentul in care va fi independent si, mai ales, pregatit pentru a ramane sigur acasa, chiar si pentru o foarte scurta perioada de timp. Intrebarea de astazi este simpla si totusi, destul de complicata, si anume: “Cand iti poti lasa copilul singur acasa?”.

Nu are rost sa facem comparatii de felul “pe vremea mea asa era…iar acum…”, lucrurile s-au schimbat si daca faci parte din generatia care a copilarit cu cheia la gat, atunci cu siguranta vei intelege ca lucrurile nu mai sunt deloc asa cum erau inainte.

Pentru inceput, trebuie sa intelegem ca decizia de a lasa copilul singur acasa se va face in functie de varsta copilului, de perioada de timp pe care o va petrece copilul fara supravegherea adultului, dar si de pregatirea copilului, pentru ca fiecare copil este diferit, are nevoi diferite.

Pana la varsta de 7 ani, inclusiv, niciun copil nu trebuie lasat nesupravegheat de catre un adult, iar recomandarea NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children  Societatea Nationala pentru Prevenirea Cruzimii Asupra Copiilor) este supravegherea, cel putin pe timp de noapte, a tuturor copiilor ce nu au implinit varsta de 16 ani.

Un copil cu varsta intre 8-10 ani, poate fi lasat pe o perioada scurta de timp singur acasa (in jur de o ora, o ora si jumatate), dar doar pe timpul zilei, iar pentru varsta de 11-12 ani, aceasta perioada poate fi de doua-trei ore maximum. Intre 13-15 ani adolescentul poate ramane singur acasa pentru mai multe ore, dar nu si pe timpul noptii.

Potrivit KidsHealth.org, nu este o idee buna sa lasi un copil mai mic de 10 ani singur acasa nici pentru o perioada scurta de timp.

Pe langa varsta copilului, sunt importante si alte aspecte, precum:

  • Se simte copilul in siguranta daca va ramane singur (are emotii, este anxios?)
  • Care este nivelul de independenta al copilului
  • Care sunt cunostintele copilului legate de regulile de siguranta si daca le respecta?
  • Stie cum sa actioneze in caz de urgente?
  • Alte detalii, la fel de importante, precum locuiti la bloc sau la curte, are adulti in apropiere care il cunosc si il pot ajuta in caz de nevoie, ramane in casa si cu alti copii (daca sunt copii mai mici, atunci pericolul este si mai mare)?

Sfaturi pentru parinti:

  • Asigura-te ca stie sa foloseasca telefonul, stie pe de rost principalele numere de telefon, adresa unde locuieste.
  • Asigura-te ca stie cum se inchide si se deschide usa de la intrare, ca stie sa nu raspunda la persoane necunoscute sau sa nu primeasca pe nimeni in casa, ca nu va folosi cuptorul, aragazul, nu va umbla la prize, nu va avea la indemana obiecte ascutite sau inflamabile etc.
  • Spune-i sa te sune ori de cate ori nu se simte in siguranta sau are nevoie de o indicatie din partea ta.
  • Oricat de convins ai fi de nivelul de independenta pe care-l are copilul, este esential sa faci cateva “incercari”, la inceput scurte, de doar cateva minute, apoi câte 10 minute, apoi jumatate de ora, pentru a te asigura ca se simte in siguranta, ca respecta indicatiile pe care le-a oferit, ca stie cum sa actioneze.