Ce este in neregula cu parentingul permisiv?

Nu cred in parentingul autoritar, la fel cum nu cred nici in metodele de educatie care presupun palme, bataie, abuz si santaj emotional. Dar nu cred nici in extrema cealalta care o reprezinta parentingul permisiv. Afla aici ce este in neregula cu parentingul permisiv.

Citeste si: Tu ce fel de parinte esti?

  • Parintii nu seteaza anumite limite care pot aduce consecinte daunatoare pentru copil

De exemplu, copilul sta treaz pana tarziu aproape zilnic, pentru ca vrea sa se mai joace si parintele ii permite, iar acest lucru are efecte daunatoare pentru el: devine mai morocanos in timpul zilei, nu se odihneste suficient, se poate imbolnavi etc, scrie Ahaparenting.com.

  • Dorinta copilului poate fi in detrimentul altcuiva

Nu, dorintele si poftele copilului tau nu sunt legi si el trebuie sa invete ca acestea nu pot fi realizate intotdeauna, cat ai bate din palme si mai ales nu in defavoarea altei persoane, fie ca este vorba despre fratele sau, celalalt parinte, bunica, prieten,  fie alt copil. Pe termen lung copilul va fi prea ,,rasfatat”, egocentrist si va intampina dificultati de a avea relatii sanatoase.

Citeste si: Toddler-ul si disciplina: cum setezi corect limitele?

  • Copilul invata ca tristetea si dezamagirea nu sunt tolerate

Atunci cand parintii isi protejeaza excesiv copilul, il rasfata, nu seteaza anumite limite, copilul invata ca experientele dezamagitoare sunt adevarate catastrofe si ca trebuie sa faca orice e nevoie doar sa evite aceste emotii. Copilul invata sa nu se simta bine in propria piele, sa nu-si accepte propriile emotii si vulnerabilitati, are o inteligenta emotionala scazuta.

Citeste si: Parenting pozitiv: cum il inveti sa fie responsabil pentru propriile actiuni?

  • Copilul are nevoie ca parintele sa-si indeplineasca rolul de parinte

Parintele are mai multe responsabilitati, in primul rand sa-si protejeze copilul, sa-l invete despre lume, sa-l ajute sa-si dezvolte abilitati ca sa se descurce in viata, sa-l iubeasca asa cum e si abia dupa aceea sa-i fie prieten. Copilul are nevoie de acel adult care sa aiba grija de el, sa-si indeplineasca rolul de parinte.

  • Stilul de parenting permisiv submineaza relatia parinte-copil

Copilul nu va reusi sa fie cu adevarat conectat la parinte, pentru ca el nu poate avea incredere ca parintele il va intelege, il va accepta si il va ajuta cu toata gama aceea de emotii pe care le poate experimenta. Apare situatia in care copilul nu-si va respecta parintele si va cauta sa-l provoace cu diverse situatii, tocmai pentru ca-si doreste inconstient anumite limite.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Mamelor din lumea intreaga, am un singur sfat: fiti pozitive!