Cum gestionezi conflictele dintre copiii tai?

Conflictele dintre frati se intalnesc in aproapele toate familiile cu cel putin doi copii. Sunt firesti, ba chiar benefice si fac parte din dezvoltarea lor. Afla aici cum gestionezi conflictele dintre frati.

Citeste si: De ce e bine sa ai frati si surori?

Copiii tai sunt ca vulcanul care abia asteapta sa erupa. Fara sa-ti dai seama, dar o jucarie mica a starnit un adevarat razboi pe bancheta din spate a masinii in timp ce tu conduceai linista de la supermarket spre casa. Inainte sa ridici vocea si sa-i ameninti ca-i dai jos din masina daca nu inceteaza cu cearta, te-ai gandit oare ca ceea ce fac acum este de fapt benefic pentru ei?

Inainte sa raspunzi, hai sa delimitam un pic situatia, ma refer la acea binecunoscuta si simpla cearta dintre frati, nu la atacuri repetitive, agresive sau episoade de bullying, care trebuie oprite, in care trebuie sa intervii neaparat, scrie practicalparenting.com.au.

Si acum sa-ti spun adevarul: o anumita doza de rivalitate intre frati este buna. Cu siguranta, te vei intreba: “Cum ar putea sa fie benefice certurile si conflictele dintre ei?”

Specialistii sustin ca micile tachinari si certuri dintre frati ii ajuta sa invete sa gestioneze conflictele, le ofera posibilitatea sa-si exprime emotiile, supararile, frustrarile. Copiii vor invata astfel cum sa insiste sa li se faca dreptate, cum sa fie rezilienti, cum sa-si sustina parerea, pentru ca acei copii care isi reprima emotiile si supararile au o probabilitate mult mai mare de a se confrunta pe viitor cu depresia sau sa aiba comportamente autoagresive.

De aceea, este mai bine ca fratii sa-si exprime emotiile, decat sa le suprime si sa pretinda ca sunt perfecti si “cei mai fericiti frati”.

Citeste si: Relatia dintre frati: ce simte, de obicei, fratele mai mare fata de cel mai mic

Rivalitatea dintre frati este normala, face parte din dezvoltarea copiilor, dar si a dinamicii din familie.

Toate aceste conflicte ii ajuta sa-si testeze autocontrolul, limitele, sa afle lucruri atat despre ei, cat si despre ceilalti, sa invete ce inseamna asertivitatea sau cum pot sa negocieze. Sunt experiente prin care este bine ca trec acum, cand sunt mici.

Cu toate ca rivalitatea dintre frati este normala, trebuie setata o regula ferma inca de la bun inceput: fara abuz emotional, verbal sau fizic, mai ales in mod repetat. Parintele trebuie sa intervina mereu atunci cand se ajunge la incalcarea, sub orice forma, a acestei reguli.

Nu uita ca tu, parintele, esti primul model de la care ei invata sa gestioneze un conflict si metodele prin care isi pot exprima emotiile. De aceea, nu te astepta ca ei sa invete cum sa rezvolve cearta, daca tu ii pedepsesti si ridici vocea in mod constant.

De cate ori este posibil, ghideaza-i sa gaseasca ei solutiile pentru a-si rezolva problema si ofera-le mereu incurajari atunci cand reusesc sa-si aplaneze conflictul.

Un sfat important pentru parintele care asista la un conflict este sa nu ia niciodata partea cuiva, pentru ca astfel conflictul s-ar agrava mai mult. Incearca sa vorbesti in acelasi timp cu ambii copii. Spre exemplu, daca tot nu pot ajunge la un numitor comun in ceea ce priveste o jucarie, atunci niciunul nu va mai avea acces la jucarie pentru un anumit timp.

De asemenea, nu te astepta ca cel mai mare sa aiba un comportament “mai matur”, fiindca acel lucru ii va oferi fratelui mai mic posibilitatea de a juca mult prea des rolul de “victima”, doar pentru ca este “mai mic”.

Si in loc de incheiere, intotdeauna poti obtine rezultate mai bune daca vei cauta metode blande, daca vei include multe incurajari si aprecieri cand cei doi reusesc sa aplaneze un conflict si daca vei incerca sa eviti, pe cat posibil, pedepsele si disciplina extrema.

Traduce si adaptare: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: Primul copil este mai inteligent, al doilea mai nazbatios. Dar al treilea?