Cum iti inveti copilul bunele maniere la masa?

Uneori ai impresia ca bunele maniere la masa si cuvantul copil nu prea au cum sa fie compatibile. Te uiti la bebelusul tau care abia a inceput diversificarea si strange cu manutele acel morcov facut la abur, isi pune castronelul cu paste pe cap si tot asa, toddlerul tau care pur si simplu continua „arta” de a murdari hainutele si tot ce se afla in jurul mesei, prescolarul care nu poate sta locului atunci cand mananca, un proaspat scolar care este mereu nemultumit de ceea ce mananca sau un preadolescent care mananca pe fuga pentru ca il asteapta nu stiu ce joc pe computer… Despre ce bune maniere sa speram ca putem sa-l invatam? Cu toate acestea, bunele maniere la masa TREBUIE invatate. Dar cum mai exact iti inveti copilul bunele maniere la masa?

Citeste si: Cum poti convinge un toddler sa manance sanatos?

Specialistii sustin ca niciodata nu e prea devreme sa incepi sa-ti inveti copilul despre ce inseamna bunele maniere la masa. Dar cand este considerat cel mai bun inceput? Ii poti spune sau explica despre micile reguli pe care le respectam atunci cand mancam, inca din momentul in care copilul incepe diversificarea sau incepe sa consume solide, cand inca se afla in scaunul de bebelus sau poate ca a fost deja transferat pe un scaun de la “masa mare”, alaturi de toti membrii de familie!

Obiceiurile alimentare corecte si regulile simple ce tin de bunele maniere se invata de mic. Si nu uita ca un copil va invata mai multe nu “din auzite”, ci “din vazute”!

Copilul va observa ca luarea mesei in familie este o interesanta experienta sociala, iar faptul ca mai intai mancam ce avem in gura si apoi vorbim este, nu doar pentru ca “asa e frumos”, ci si pentru ca astfel evitam sa ne inecam cu mancarea. In cazul toddler-ului, acesta are nevoie sa i se tot spuna sau sa i reaminteasca despre cum mancam corect, care sunt regulile pe care le urmam atunci cand suntem la masa, scrie todayparent.com.

Ne pot ajuta in acest sens unele mici jocuri, carticele despre comportamentul corect de la masa, pe care sa i le citim cat mai des etc. In cazul prescolarului este vorba despre multa practica si explicatii “doreai sa spui in acest caz “te rog” sau “multumesc”, “sa mesteci bine mancarea, apoi poti sa-m spui ce doreai”, “foloseste servetelul pentru a te sterge pe gura” etc. In cazul scolarului, aminteste-i sa nu se grabeasca atunci cand mananca, sa nu foloseasca gadgeturi in timpul mesei, sa ajute la final cu stransul mesei.

Citeste si:Cum invatam toddlerii si prescolarii sa manance sanatos?

Lista de reguli simple la masa:

  • Vino la masa cu fata si mainile curate.
  • Asigura-te ca ai un servetel langa tine si iti poti pune un servetel pe brate, sa nu te murdaresti.
  • Poti incepe sa mananci in momentul in care si ceilalti incep sa manance sau daca ti s-a spus ca este in regula si ca poti incepe sa mananci, scrie emilypost.com.
  • La masa stai asezat, cu spatele drept.
  • Nu-ti tine coatele sprijinite pe masa (si nici alte parti ale corpului!)
  • Mesteca mancarea cu gura inchisa si nu vorbi pana nu ai inghitit ceea ce ai in gura.
  • Spune “Te rog sa-mi oferi de pe masa … (si numeste obiectul)” si nu te intinde pe toata masa dupa acesta.
  • Incearca sa nu faci comentarii neplacute despre mancarea de pe masa.
  • Abtine-te sa faci tot felul de zgomote neplacute la masa (fara plescait, ragait etc)
  • Este politicos sa spui la final “multumesc, am terminat, o sa ma ridic de la masa acum”
  • Multumeste gazdei sau oricui a pregatit mancarea.
  • Ajuta la pregatirea mesei sau/si la strangerea lucrurilor la finalul acesteia.

Citeste si: La restaurant cu copilul? Da, se poate!

Autor: Inga Stoian