Cum si de ce invatam un copil sa recicleze?

In fiecare familie, parintii trebuie sa incurajeze apropierea copilului fata de natura si sa il invete despre importanta reciclarii si despre alte activitati benefice pentru mediu. Prin joc, copilul poate invata treptat despre necesitatea colectarii diferentiate a deseurilor si despre consecintele diverselor forme de poluare si a folosirii resurselor disponibile. Copiii adora sa faca lucruri considerate de cei mari ca fiind utile, mai ales daca ii vad si pe adulti ca le fac, iar activitatea de reciclare ar trebui sa fie un efort de familie care sa vina de la sine.

Anna Larsson, Director Reloop Platform, expert in deseuri, Sursa foto: Reloop Platform

Cum ii poate explica un parinte unui copil ce este reciclarea, de ce este importanta, dar si cum anume poate contribui si el, ne explica Anna Larsson, Director Reloop Platform, expert in deseuri. 

  1. Cum ii poate explica un parinte unui copil ce inseamna reciclare si de ce este important sa recicleze?

Cel mai potrivit mod in care le putem explica copiilor reciclarea este folosind imaginea unui cerc in care lucrurile, asa cum sunt ambalajele, se misca de jur imprejur. Acestea pleaca de la producatori si merg mai departe la magazinele unde noi ne facem cumparaturile. Mai departe ajung la cei care ridica gunoaiele si ajung la o fabrica magica de reciclare unde sunt ambalajele vechi sunt transformate in materiale noi si sunt trimise din nou la producatori pentru ambalarea produselor. Fiecare din acest cerc este important, iar daca unul dintre pasi este sarit sau nu este corect, cercul nu se poate inchide.

La gradinita sau acasa impreuna cu familia putem incerca un joc. Ne asezam in cerc si trecem un obiect de la unul la altul, comparand doua situatii: prima in care toata lumea participa si a doua in care unul sau doi dintre jucatori lipsesc. Lasati copiii sa traga singuri concluziile despre cele necesare pentru a face posibil cercul reciclarii.

  1. Cum invatam un copil sa recicleze astfel incat sa ii fie si interesant, dar sa devina si un obicei? Cum procedeaza suedezii cu copiii lor in privinta reciclarii plasticelor?

Metoda optima este exercitiul, practica. Nu le spuneti ce sa faca, ci faceti impreuna cu copii. Multe gradinite in Scandinavia colecteaza separat deseurile. Iata cum: copii pun borcanele de sticla sau ambalajele de hartie in recipientele dedicate. Unele gradinite merg periodic la centrele de colectare si acolo copii pun deseurile din ambalaje sau deseurile menajere in containere diferite.

In multe gospodarii copiii mai mari sunt incurajati sa colecteze garantia pentru sticle si doze. Ei duc aceste ambalaje la magazin, iar cu banii stransi isi pot lua dulciuri. In tarile nordice copii de obicei primesc dulciuri sambata, asadar din acesti bani in mod normal isi cumpara acest „rasfat de sambata”.

In Suedia, cluburile sportive se bazeaza in mare parte pe contributiile parintilor si al copiilor, pe timpul donat de catre acestia. Multe dintre aceste cluburi colecteaza garantia pentru ambalajele ramase in urma competitiilor si evenimentelor sportive organizate, adunand astfel fonduri pentru club. Tinerii cetateni devin mai constienti de impactul asupra mediului, fiindu-le in acelasi timp incurajat spiritul antreprenorial.

Sa invatam de la sistemul suedez de colectare a deseurilor din ambalaje pe baza de garantie

In cadrul unei conferinte online gazduita, pe 27 aprilie 2020, de catre Reloop Platform, organizatia europeana ce sustine si dezvolta implementari ale economiei circulare, a fost prezentat sistemul suedez de colectare a deseurilor din ambalaje pe baza de garantie. La 39 de ani de la initerea sa, acest sistem este cel mai vechi din Europa si nu numai ca a securizat rate mari de colectare a deseurilor din ambalaje de plastic si metal pentru bauturi, dar a si reusit sa inchida cercul pentru reciclabile pe piata locala, aceasta insemnand: strazi fara gunoaie, aer curat si reciclarea sticlelor de plastic pentru uz alimentar.

Iata cateva cifre despre sistemul suedez de garantie:

  • 84,9% rata de reciclare
  • 3100 retaileri – 94% din volumele colectate provin de la retaileri
  • 70 de angajati
  • 285,3 milioane de euro cifra de afaceri (3,1 miliarde SEK)

Potrivit Eurostat, in 2017, Romania a inregistrat o rata foarte mica de reciclare a deseurilor municipale de doar 14% (7% din reciclarea materialelor si 7% din compostare), cu doar un procent suplimentar fata de 2010).