De cand a devenit mama, sotia ta este mereu suparata sau furioasa? Iata de ce!

De cand a devenit mama, sotia ta este mereu suparata si furioasa? Zambeste mai rar (poate chiar mult mai rar ca inainte), deseori pare ca o frustreaza ceva, e nemultumita, agansanta, nervoasa si lista ar putea continua. Ah, da, si pare ca pur si simplu este iritata de prezenta ta. Ce s-a schimbat? De ce e asa?

Un studiu recent arata ca o femeie experimenteaza “furia” la fel de frecvent si de intens ca in cazul unui barbat, potrivit The Guardian. Dar in timp ce un barbat, in multe cazuri, este mai “expresiv” atunci cand isi exprima aceasta emotie puternica – pe scurt, ridica vocea, tipa-, femeia are tendinta sa se abtina, sa-si innabuse aceasta emotie.

Spune-mi, te rog, de cate ori nu ti-ai intrebat sotia (desi erai 100% convins ca ceva clar o deranjeaza, ca sigur ceva nu este in regula):“Ce faci? Esti ok?”, iar ea sa-ti raspunda scurt: “Bine”.

Hehe, tu stii ca nu este deloc “bine”, simti valul de energie, simti cum lava vulcanului sta sa explodeze…

Maternitatea a transformat-o? Dintr-o femeie calma, blanda, a devenit o leoaica ce sta sa sara oricand asupra ta? Amuzant sau nu, dar exista cateva explicatii:

  • Este EXTENUATA!

Din punct de vedere fizic este mai mult decat obosita. Iar daca nu este vorba despre oboseala fizica, atunci cu siguranta din punct de vedere mental si emotional este un “burn out” la mijloc.

Ce poate sa faca sotul?

In primul rand, sa observi cu adevarat cate sarcini/treburi (aparent, invizibile) face sotia ta in fiecare zi. In al doilea rand, fii proactiv! Daca vezi ca nu mai e paine acasa, ca in frigider nu e lapte si tot asa, nu astepta sa te roage ea sa cumperi, du-te la magazin si cumpara. Pe scurt, sotia ta se gandeste ce e de facut acum, dar si ce va fi de facut peste o jumatate de ora, diseara, la noapte, si pentru maine-poimaine, si asa se gandeste mereu. Are liste interminabile in minte, are tot felul de „termene-limita”, crede-ma. Te mai miri de ce e extenuata?

Ah, da, bineinteles ca poti da cu aspiratorul, poti intinde hainele spalate pe uscator, poti curata legumele pentru ciorba (daca nu te pricepi chiar sa faci tu acea ciorba). Hehe, poti sa faci multe ca sa o ajuti. Pana la urma, in acea casa locuiti impreuna, nu?

Si pentru ca esti tata, nu uita ca acel minunat bebelus are nevoie de ambii parinti. Poate sotia e cu alaptatul micutului, dar tu poti fi supererou la schimbat scutece, la a-l ajuta pe bebelus sa eructeze, poti sa il scoti afara la o mica plimbare, te poti juca cu el, cat sotia reuseste sa faca un dus linistit, sa citeasca, sa doarma etc. Fii un campion!

Poate anumite nevoi nu ii sunt satisfacute?

Si chiar nu ma refer la sex (desi si sexul e important!), ci mai curand la nevoia de a spune tot ce simte, ce trairi are, ce frici, ce isi doreste, la ce se gandeste etc.

Ce poate sa faca sotul?

Dupa ce adoarme copilul, asezati-va confortabil pe canapea pentru o discutie sincera. Si cel mai important, chiar asculta ce are de spus!

Hormonii?

Dupa nastere organismul femeii are nevoie de timp pentru recuperare, atat fizica, cat si emotionala. In plus, e nevoie ca si hormonii sa se mai echilibreze. Da, schimbarile ei bruste de dispozitie pot avea legatura si cu dezechilibrele hormonale.