Hashtag-urile de pe retelele de socializare pot pune in pericol siguranta copilului tau, spun expertii

Ce presupune actiunea de „sharenting”? De ce este periculos sa postezi, la tot pasul, fotografii si descrieri aferente cu si despre copilul tau, pe diferite retele de socializare? Coalitia pentru Siguranta Copiilor din America atrage atentia asupra celor mai daunatoare #hashtag-uri pe care parintii ar trebui sa le evite din postarile zilnice, pentru siguranta copilului lor.

Cu alte cuvinte, actiunea de „sharenting” se refera la postarea frecventa a catorva aspecte din viata copilului pe retelele de socializare. Da, orice fotografie cu cei mici este adorabila si iti doresti, ca parinte, sa impartasesti si celorlalti prieteni virtuali ce „comoara” se afla in sanul familiei tale. Cu toate acestea, Coalitia pentru Siguranta Copilului din America a publicat recent o lista cu acele hashtag-uri care pot periclita, astfel, siguranta celui mic, scrie ABC News.

Citeste si Stiai ca telefonul si retelele sociale iti distrag atentia de la copilul tau?

De asemenea, aceasta organizatie americana are ca scop protejarea tuturor copiilor in fata exploatarilor sexuale.

„Pentru o persoana <<normala>> acele poze in care apare, de exemplu, copilul pe plaja pare sa fie o imagine foarte placuta si dragalasa. In schimb, aceasta fotografie va deveni diferita din punctul de vedere al agresorilor. De altfel, nu este vorba doar despre pornografie infantila, ci si despre faptul ca agresorul, din spatele monitorului, va incerca sa seduca si sa atraga de partea sa victima”, explica Carly Yoost, fondatorul Coalitiei pentru Siguranta Copilului.

Inainte de toate, cei din cadrul organizatiei recomanda tuturor parintilor sa-si puna urmatoarele intrebari atunci cand isi doresc sa faca publice anumite fotografii cu micutii lor:

  • De ce vreau sa impartasesc acest lucru?
  • Mi-ar placea ca altcineva sa impartaseasca o astfel de fotografie, dar cu mine?
  • Imi doresc ca aceste fotografii sa „cada” pe mana agresorilor si pedofililor?

De altfel, se stie despre hashtag-uri ca sunt o unealta puternica de marketing, folosita destul de frecvent de majoritatea internautilor. De multe ori, profilul unei persoane este lasat in mod „Public”, ceea ce inseamna ca oricine poate cauta ceea ce-l intereseaza, dupa hashtag-uri, spre exemplu, putem lua expresia „#interior design”. Acelasi lucru se intampla si in cazul postarilor cu si despre copii, potrivit Parents.

Citeste si Cum recunosti dependenta de jocuri video a copilului

Cele mai populare hashtag-uri, aparute pe retelele sociale si care au in centrul lor copiii, sunt: #timpul de baita, #costumas de baie, #slip pentru copil, # fara scutecel, #timpul de somn etc.

Ceea ce poti face, ca parinte, este sa-ti schimbi profilul de „Public” al contului tau in cel privat. Totodata, explica-le celor cunoscuti ca nu-ti doresti ca acestia sa publice, pe conturile lor sociale, fotografii cu propriul tau copil. Un alt aspect important este sa nu iti publici „Locatia” in care te afli cu copilul tau si nici sa nu-i creezi celui mic vreun cont pe retelele sociale.

„Concluzia este ca nu ne dorim sa speriem parintii cu privire la postarea fotografiilor cu proprii copii pe diferite retele de socializare, ci mai degraba vrem sa-i ajutam pe acestia sa le posteze intr-un mod cat mai sigur”, este de parere fondatorul organizatiei.

Citeste si Esti in perioada de maternitate? Cum poti parea „disponibila” oportunitatilor profesionale