Iata cum poate tatal sa o ajute pe mama!

Multi tatici considera ca, la inceput un bebelus nu vede si nu-si doreste pe nimeni in preajma, in afara de mama, iar din aceasta cauza se pot simti depasiti de situatie, daca nu chiar inutili.

Daca ai in cercul tau de prieteni cunosti un proaspat tatic responsabil, pe care-l vezi dornic sa se implice, trimite-i acest material, s-ar putea sa-l ajuti enorm, poate chiar fara sa-ti recunoasca.

Citeste si: Ghidul de supravietuire al proaspatului tatic

Esti un proaspat tatic? Felicitari! Iti doresti sa te implici si sa o ajuti pe proaspata mamica? Atunci ai toata aprecierea noastra! Iata cum poate tatal sa o ajute pe mami!

  • Fii mai curajos si imprieteneste-te cu scutecele si servetelele umede. Chiar nu este asa complicat cum pare! Incearca sa te implici si la baita bebelusului, dar si la schimbatul hainutelor etc. Stiai ca taticii sunt cei mai buni la capitolul “cum sa faci un bebelus sa eructeze (sa ragaie)?”
  • Fii generos cu incurajarile! Spune-i ca se descurca de minune cu noul ei rol de mama. Multe mame se intreaba zilnic, daca ceea ce fac este in regula, daca nu gresesc, daca sunt mame suficient de bune etc.
  • Spune-i ca esti mandru de ea si ca o iubesti.
  • Asigura-te ca are grija si de ea, nu doar de bebelus. Mananca suficient? O idee buna ar fi sa-i pregatesti cateva gustari simple. Alapteaza? Atunci asigura-te ca produsele alimentare sunt recomandate sau potrivite pentru o femeie care alapteaza.

Citeste si: Rolul tatalui in cresterea copilului: ce s-a schimbat in ultimele decenii?

  • Comanda mancare pentru unele seri in care vezi ca este obosita si ca ar avea nevoie de mai multa odihna.
  • Pregateste-i o cada cu sare de mare si spune-i sa se delecteze cu o baie prelungita, asigurand-o ca tu si bebelusul veti fi bine. Chiar daca esti un pic speriat (a se citi panicat total!) de faptul ca vei petrece 20 de minute intregi cu micutul si nu esti convins ca vei reusi, nu uita sa ai atitudinea de „relaxat” atunci cand iese mama de la baie, ok?
  • Iesi cu bebelusul la o scurta plimbare prin parc si insista ca mamica sa se odihneasca sau sa iasa sa se vada cu alte mamici.
  • Ascult-o. Ori de cate ori isi doreste sa vorbeasca, las-o sa-si exprime grijile, nemultumirile, frustrarile, bucuriile.
  • Fii rabdator! Aminteste-ti ca de curand a nascut, corpul ei a trecut prin cateva schimbari si incercari majore, hormonii ii joaca feste si s-ar putea „sa planga fara motive”, sa fie “suparacioasa si nervoasa”, din cauza lipsei somnului si are tot dreptul sa se manifeste astfel. Tu doar fii acolo, fii rabdator si ofera-i suportul tau.
  • E “haos” in casa? Poate e timpul sa inveti care sunt butoanele magice de la masina de spalat sau cat de minunat este acel spray de mobila. Vai, dar aspiratorul este genial!
  • Cumpara-i flori sau ofera-i un cadou, fara vreo ocazie speciala.
  • Aminteste-ti ca mama are nevoie de timp sa-si revina dupa nastere, de aceea, sub nicio forma nu insista pe acea idee ca poate o partida de sex o va mai relaxa…

Citeste si: Sotia este de doua ori mai stresata din cauza sotului decat din cauza copilului!

Autor: Inga Stoian