In Romania, 1 din 2 copii este supus unei forme de violenta fizica, emotionala si sexuala

Astazi, 4 iunie este Ziua Internationala a Copiilor Victime ale Agresiunii, de aceea tragem un semnal de alarma asupra faptului ca violenta impotriva copiilor reprezinta un fenomen foarte raspandit in tara noastra, si anume, 1 din 2 copii este supus unei forme de violenta fizica, emotionala si sexuala, potrivit unui raport oferit de Organizatia Salvati Copiii in Romania.

Citeste si: Palmuirea este similara cu abuzul fizic

Se estimeaza ca, la nivel global, 1 miliard de copii cu varste cuprinse intre 2 si 17 ani sunt supusi violentei fizice, sexuale, emotionale sau neglijentei in fiecare an. Aparitia pandemiei de COVID-19 “ameninta sa accentueze riscul de violenta impotriva copiilor, in special pentru cei aflati deja in risc mai mare de violenta – inclusiv fete, copii saraci, copii cu dizabilitati si cei in contexte fragile”, atrage atentia Salvati Copiii in Romania.

1din 5 parinti considera ca disciplinarea copilului se face prin pedeapsa fizica

“In Romania, desi interzise prin lege inca din anul 2004, abuzul si neglijarea continua sa fie fenomene prezente in viata copiilor. Fenomenul violentei fizice se mentine la un nivel ridicat. In 2013 , 63% dintre copii afirmau ca sunt batuti acasa de catre parinti, si 7% de catre cadrele didactice, ca parte a procesului de disciplinare, in timp ce 20% dintre parinti inca considerau pedepsele fizice drept un mijloc corect si adecvat de educare a copiilor, aplicand sistematic corectii fizice copiilor lor”, sustine sursa citata anterior.

Un studiu (Elizabeth Gershoff si echipa, 2013) a confirmat ca lovirea copilului are legatura cu multe probleme si comportamente negative in viata de adult, iar printre acestea am putea enumera: depresie, agresivitate, abuz verbal, abuz fizic, probleme mentale, problemele de relationare, delincventa, soti care isi lovesc sotiile, abuz de alcool, de droguri etc.

Citeste si: Tu iti lovesti copilul? Nici macar o palma?