Inainte de a deveni parinte, este important sa te intrebi asta!

„Ma ingrozeste sa fac aceleasi greseli pe care le-au facut parintii mei”, ti se pare cunoscuta fraza? Dar ce ai spune daca in locul frazelor si intamplarilor negative care ti s-au intamplat in copilarie, ti-ai aminti aspectele frumoase si pozitive care te-au facut cine esti in prezent?

„Evitarea greselilor nu este un obiectiv foarte bun pentru parinti. Aceasta decizie, de a nu face aceleasi greseli, este infricosatoare si presupune, de altfel, multa anxietate”, explica Carl Pickhardt, un psiholog care a publicat mai multe carti de parenting, printre care si „Supravietuind adolescentei copilului tau” (engl. „Surviving Your Child Adolescence”), potrivit Insider.

Cu siguranta vei face greseli, a adaugat el, indiferent daca sunt noi sau aceleasi pe care le-au facut parintii tai. Cu cat vei accepta mai repede ideea ca nu ai cum sa fii un parinte perfect, cu atat va fi mai bine.

Citeste si Au inceput si tatii sa fie criticati pentru stilul lor de parenting?

Iata, asadar, o intrebare mai realista asupra carei sa meditezi inainte de a deveni parinte: „Ce lucruri pozitive mi-au oferit parintii si ce as putea sa le dau mai departe copiilor mei?”

S-ar putea sa ti se para o intrebare simpla, banala, dar vei vedea ca in momentul in care incepi sa dezvolti subiectul, chiar nu este atart de usor. Este mult mai simplu sa-ti aduci aminte de partile negative ale copilariei tale decat sa ti le reamintesti pe cele frumoase, spun specialistii.

Ce poti face in acest caz? Sa identifici lucrurile bune care ti s-au intamplat!

Poate ca parintii tai erau intotdeauna deschisi pentru a putea vorbi despre lucruri care te deranjau sau poate, in general, isi faceau timp sa se joace cu tine dupa scoala. Oricare ar fi, concentreaza-te sa le descoperi, pentru a putea sa repeti acele parti pozitive si tu in momentul in care vei deveni parinte.

O capcana de evitat

Cunoscutul psiholog spune ca multi parinti incearca sa mearga in extrema opusa – daca parintii lor au fost foarte critici cu ei, de exemplu, acestia vor fi mult prea „relaxati” cu proprii lor copii si vor evita sa le spuna lucruri care s-ar putea sa-i deranjeze pe cei mici. Ceea ce nu este tocmai in regula. Copiii au nevoie de echilibru, au nevoie sa fie ghidati, au nevoie de reguli ferme pe care sa le respecte.

Daca parintii nu vor tine cont de reguli impuse la timp, in perioada adolescentei s-ar putea sa se confrunte cu multe surprize neplacute din partea copilului si este foarte posibil ca fara sa-si dea seama sa se transforme fix in acei parinti critici de care le-a fost atat de frica sa fie… doar ca intre timp se va pierde si comunicarea cu adolescentul.

Cand copilul intra in perioada de adolescenta si incepe sa fie impotriva restrictiilor parintesti, dintr-o data, acest parinte se va confrunta cu o mare provocare, si anume: cum va mai putea comunica cu el?

Vestea buna este ca stilul tau de parenting nu este neaparat restrictionat de comportamentul parintilor tai. Nu trebuie sa fie nici acelasi, nici contrariul. De altfel, cresterea unui copil este un fel de proces de invatare. Nu iti poti planifica strategia de parenting inainte ca fiul/fiica ta sa se nasca ori sa creasca, a mai precizat Insider.

Citeste si 4 sfaturi importante de parenting de la mame experimentate