Metode de parenting “invechite”, dar bune si in prezent!

Cel mai bun mod de parenting este clar cel care insumeaza intelepciunea trecutului cu inovatia prezentului! Afla aici care sunt acele metode de parenting “invechite”, cu care, probabil ai crescut si tu, dar care sunt bune si in prezent.

Nu este vorba despre o educatie spartana, ci despre cea care reuseste sa pastreze echilibrul intre a-ti ghida copilul, si a-l lasa sa faca si propriile alegeri si greseli. Iata cele 10 metode de parenting, pe care, posibil ca si tu le-ai cunoscut foarte bine in propria copilarie, dar care ar putea fi destul de eficiente in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului tau.

Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!

Lasa-l sa se joace (si) singur.

Iti amintesti ca parintii sa fi stat langa tine sa te “distreze”? Nu prea. Era “job”-ul tau sa cauti activitati interesante si distractive. In trecut, parintii nici nu stiau ca aceasta metoda este foarte buna pentru dezvoltarea imaginatiei si creativitatii copilului!

Si ce daca greseste?

Nu-i mai oferi solutii la tot pasul si evita sa-l protejezi mereu de greseli, scrie mother.ly. Adevarul este ca in viata el va face tot felul de greseli. Este inevitabil. Lasa-l acum, cand este mic, sa invete din propriile greseli, sa acumuleze experienta, sa invete sa-si gestioneze emotiile de pe urma esecurilor si sa caute solutii!

Este bine sa se implice de mic in treburile prin casa.

Parintii nu sunt „supereroi” sa le faca pe toate, iar toate lucrurile care il inconjoara pe copil nu vin „de-a gata”. Patutul nu se face singur dimineata cand te trezesti si nici jucariile nu sar singure in ladita.

Citeste si: 15 sfaturi pentru a avea un copil responsabil

Nu esti prietenul copilului, ci parintele lui!

“Job”-ul tau este sa-l ghidezi, astfel incat sa aiba toate instrumentele de care are nevoie pentru a se descurca mai tarziu, fara tine. Il inveti, il asculti, ii explici, esti mereu acolo atunci cand are nevoie de sfatul tau, ii oferi suportul, il cuprinzi, aveti momente in care va si distrati de minune, dar esti parinte! Copilul are nevoie de tine sa-i fii parinte.

Invata-l sa fie responsabil pentru propriile actiuni.

Este in regula sa greseasca, dar este esential sa inteleaga atunci cand greseste, sa-si ceara scuze, daca este cazul, sa spuna cum va proceda data viitoare si de ce nu este in regula sa repete comportamentul gresit.

Incurajeaza-l sa fie independent!

Il ajuti sa-si spele dintisorii, dupa ce l-ai lasat sa si-i perie si el timp de cateva minute, dar de imbracat stii foarte bine ca se poate imbraca si singur! Uneori intervine factorul “lene”, asa e, dar poti gasi cateva modalitati prin care sa-l incurajezi sa se imbrace singur, exact „ca cei mari”!

Familia este pe primul loc!

Invata-l sa respecte timpul petrecut impreuna, in familie: cinele, plimbarile in parc, vacantele, zilele de sambata in care urmariti toti un film, vizitele la bunici etc. Familia este importanta, iar acest principiu “invechit” este minunat, atat pentru cresterea si dezvoltarea lui in prezent, cat si pentru fericirea lui, in viitor.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: Te rog, scoate copilul afara! Sa se bucure de natura, sa se joace si sa creasca!