Știința explică: iată de ce bunicile își iubesc atât de mult nepoții

Nu este un secret pentru nimeni că majoritatea bunicilor sunt topiți după nepoți, sunt absolut la cheremul celor mici, chiar cu toate regulile pe care încearcă părinții să le instaleze și ferm să le mențină. Un psiholog ne arată exact ce se întâmplă în creierul bunicilor când sunt nepoții în preajmă. Bine, intuiam noi, dar chiar este fascinant când și știința îți explică (ceva ce simți!) de ce bunicile își iubesc atât de mult nepoții.

James Rilling, autorul principal al studiului, profesor la Departamentul de Antropologie, de Psihiatrie și Științe Comportamentale de la Universitatea Emory, a scanat creierul a 50 de bunicuțe în timp ce acestea se uitau la fotografii cu nepoții lor. Scanarea a oferit informații foarte interesante despre legătura specială dintre bunici și nepoți, despre emoțiile pe care le stârnesc nepoții la bunici.

Ceea ce a ieșit mai mult în evidență este activarea zonei creierului responsabilă de empatia emoțională. Acest lucru înseamnă că bunicile sunt înclinate să simtă cu adevărat ceea ce simt nepoții lor atunci când interacționează cu ei. Dacă nepotul zâmbește, bunica simte bucuria copilului. Dacă nepotul plânge, bunica simte durerea și suferința copilului.” a explicat autorul studiului, scrie mother.ly.

„Copiii mici au dezvoltat, probabil, trăsături pentru a putea influența/manipula nu numai creierul mamei, ci și creierul bunicii”, spune psihologul. „Un nepot deja adult nu are același ”factor” drăgălaș, așa că este posibil să nu provoace același răspuns emoțional” spune James Rilling.

Autorii studiului au remarcat, de asemenea, că acest răspuns emoțional poate avea legătura și cu acea ”libertate” pe care o simt bunicile în comparație cu mamele, care simt presiunea financiară și lipsa de timp. Bunicile acum simt că pot aprecia cu adevărat relația cu micuții.