8 motive pentru a alege jucariile din lemn

O jucarie de lemn simpla, frumos realizata, poate capta interesul unui copil fara sa-l copleseasca si sa-i inspire imaginatia fara sa-l directioneze.

Exista o astfel de jucarie perfecta? Daca da, jucariile din lemn se pot apropia cel mai mult. Jucariile confectionate din lemn sunt in primul rand sigure pentru sanatatea celor mici. De asemenea, sunt frumoase si durabile; unele dintre primele jucarii descoperite vreodata au fost confectionate din lemn.

O jucarie de lemn simpla, frumos realizata, poate capta interesul unui copil fara sa-l copleseasca si sa-i inspire imaginatia fara sa-l directioneze.

Iata 8 motive pentru a alege jucariile din lemn:

Cercetarile sugereaza ca mediile de joc si invatare cu elemente naturale precum lemnul ii ajuta pe copii sa se concentreze si chiar sa se calmeze mai mult decat alte tipuri de spatii de joaca. Mai precis, atingerea fizica a lemnului calmeaza fizic copiii, ceea ce inseamna ca jocul cu jucariile din lemn poate avea un impact neurologic asupra creierului unui copil.

Un studiu din 2017 al Institutului National de Sanatate a constatat ca „contactul cu lemnul induce relaxare fiziologica”. Intr-o epoca de supraestimulare si aport constant, jucariile care promoveaza un mediu de joaca mai linistit si mai sustinut pot fi extrem de benefice pentru copiii mici si dezvoltarea cognitiva a acestora.

Mai multe utilizari = mai putine jucarii

Mai putin este de obicei mai mult atunci cand vine vorba de jucarii pentru bebelusi si copii mici, care pot fi coplesiti de prea multe alegeri. Spatiile minimaliste ale caselor si jucariilor Montessori si Waldorf arata aceasta filozofie in actiune; au tendinta de a prezenta o selectie mai restransa de jucarii versatile, deschise, din lemn.

Un studiu din 2018 a oferit unui grup de copii mici doua medii de joc diferite, unul cu 16 jucarii si unul cu doar 4, si a constatat ca „masurat prin jocul sustinut si varietatea modurilor de joc, copiii mici au avut o calitate mai mare a jocului in mediul cu 4 jucarii.

Copiii formeaza in mod natural legaturi mai stranse cu jucariile si merg mai adanc cu jocul lor atunci cand sunt mai putine variante dintre care sa aleaga. Natura deschisa a jucariilor din lemn le permite copiilor sa isi creeze propriile moduri de a juca si sa petreaca mai mult timp cu o singura jucarie.

Promoveaza jocul creativ si invata cauza si efectul

Piata jucariilor este saturata de jucarii cu lumini intermitente, culori vii, ecrane si zgomote puternice. Functii precum acestea ofera satisfactie imediata pentru copiii mici, dar au si tendinta de a inchide oportunitati pentru rezolvarea problemelor si jocul imaginativ.

Deoarece jucariile din lemn tind sa fie mai simple, ele sustin, de asemenea, reperele cognitive in moduri pe care cele stralucitoare si moderne pur si simplu nu le pot. De exemplu, in jurul a 9 luni, bebelusii incep sa inteleaga mai clar cauza si efectul: lovirea unui bloc pe sol face un zgomot, caderea unuia il face sa iasa din vedere. O jucarie din lemn, ca un set de blocuri sau un simplu puzzle din lemn, rafineaza acest concept pana la esenta sa: „atunci cand fac ceva, face ca altceva sa se intample ca urmare” sau mai simplu, vorbim despre cauza-efect.

Jucariile din lemn ofera, de asemenea, o „panza goala” frumoasa, tactila si deschisa, pentru ca un copil sa o poata explora in ritmul propriu si in propriile conditii. Clopotele si fluierele suplimentare care pot face alte jucarii mai atragatoare instant tind sa restrictioneze si sa directioneze modul in care copiii se joaca cu ele.

Sunt o introducere linistita in lumea reala

Jucariile, in multe privinte, sunt o introducere a modului in care functioneaza lumea fizica: sunt printre primele obiecte pe care copiii le ating, le baga in gura si se joaca. Jucariile simple din lemn predau lectii linistite si calme de fizica, cauza si efect, permanenta obiectelor, creativitate, rezolvarea problemelor si multe alte subiecte fundamentale.

Da, un bebelus hotarat sau un copil mic poate face zgomot din orice, dar jucariile din lemn sunt, in general, mai linistite, sustinand un mediu de joaca mai calm, fara zgomotul (fara a mentiona luminile si miscarea) multor jucarii din plastic.

Inspira

Jucariile din lemn sunt perfecte pentru a crea lumi noi de la zero. Blocurile si alte jucarii din lemn pot fi transformate in tot ceea ce un copil doreste sa fie si pot urmari dezvoltarea copilului de la jocul simbolic simplu pana la jocul imaginativ complex. Practicantii Montessori (precum si multi alti educatori si ingrijitori) sustin ca materialele naturale simple duc adesea la o implicare mai semnificativa si sustinuta.

Indiferent daca copiii construiesc un oras, maresc o masina de lemn sau fac o cale de tren care se intinda dintr-o camera in alta, isi pot folosi propriile imaginatii in devenire pentru a construi si pentru a inventa.

Acestea ii introduc pe copii in matematica si fizica

Blocurile de lemn necesita dexteritate, coordonare mana-ochi si tone de precizie a motorului fin pentru a le stiva si a le echilibra. De asemenea, sustin abilitati importante pentru invatarea matematicii, cum ar fi potrivirea si recunoasterea modelelor.

Ele dureaza

Exista un motiv pentru care jucariile din lemn tind sa fie cele mai donate, predate si mostenite. Nu sunt indestructibile, dar sunt durabile, atata timp cat ai grija de ele. Siguranta este un aspect important atunci cand alegeti jucariile pentru copilul d-voastra. Lemnul se numara printre cele mai sigure materiale pe care natura le ofera copiilor si copiilor.

Sunt frumoase

Estetica poate sau nu sa fie pe lista tuturor criteriilor de selectie a jucariilor, dar frumusetea conteaza – mai ales atunci cand alegeti jucarii care vor dura. Indiferent daca sunt vopsite, colorate sau lasate naturale, jucariile din lemn, mobilierul, arta si alte obiecte tind sa fie atragatoare din punct de vedere vizual. Liniile curate, culorile atractive (dar nu prea stralucitoare) si ordinea precisa promoveaza un mediu de invatare calm. Jucariile din lemn se potrivesc in mod natural pentru aceste spatii, deoarece sunt adesea stivuibile, usor de curatat si atractive pentru afisare.