Cum alegem cerceii pentru copii?

Cerceii sunt de multe ori primele bijuterii pe care un bebe le poartă. Aceste mici comori se transformă mai apoi, când nu le vor mai fi bune, în adevărate bijuterii de familie, prețioase amintiri ale copilăriei. Iar asta face ca alegerea lor să fie și mai atentă.

Din ce material să fie ele realizate, despre siguranța lor, dar mai ales cu ce sistem de închidere să fie prevăzute, sunt doar câteva dintre detaliile pe care analizăm pentru dumneavoastră în cele ce urmează.

Ca primă alegere a materialului din care sunt realizate bijuteriile pentru copii, vă recomandăm să optați pentru cele cu gradul cel mai scăzut de risc în generarea alergiilor: aurul. Dintre metalele prețioase, este mai rezistent în fața oxidării decât argintul, fiind bine tolerat de piele, cazurile de alergii la bijuteriile din aur fiind extrem de rare. Și pentru că aliajele de bijuterii conțin, pe lângă aur, și argint, cupru sau paladiu – în funcție de culoarea pentru care optați -, este important să le alegeți pe cele cu un karataj mai ridicat, pe cele care cuprind mai mult aur, respectiv pe cele de 18 și 14 karate. De asemenea, atunci când optați pentru bijuterii din aur alb, asigurați-vă că producătorul respectă Directiva 94/27/EC din 24 martie 2005 a Parlamentului European, referitoare la restricțiile privind introducerea pe piață și utilizarea nichelului în fabricarea bijuteriilor.

Siguranța bijuteriilor este un alt factor căruia trebuie să îi acordați atenție. Alegeți cercei special realizați pentru fiecare categorie de vârstă. Cei pentru nou născut trebuie să fie extrem de ușori, pentru a nu simți că îi poată, pentru a nu trage de ei și pentru a nu deforma lobul urechii.

Apoi, sistemele de închidere trebuie să fie specia concepute pentru a nu se desface accidental și pentru a nu deranja la purtarea zilnică. Sunt trei sisteme de închidere recomandate pentru cerceii de bebe și le vom analiza pe fiecare dintre ele.

Închizătoare cu șurub și căpăcel de protecție

Este cel mai popular sistem de închidere a cerceilor pentru copii. Pentru că dacă sunt bine închiși, sunt siguri și confortabili la purtare și la somn.

Partea frontală, modelul cerceilor, stă așezată pe lobul urechii. Închiderea se efectuează prin înșurubarea în partea din spate a lobului a unui căpăcel cu filet. În pofida dimensiunilor sale extrem de reduse, căpăcelul este prevăzut cu sistem de protecție împiedicând tija să treacă prin el și să înțepe capul. Deci, sunt confortabili la purtare. Într-atât de confortabili, încât sunt numeroase doamne care caută cercei cu un astfel de sistem de închidere. De asemenea, în cazul unui astfel de model, bebelușilor, în nemărginita curiozitate a descoperirii lumii care îi înconjoară, le este imposibil să tragă de ei.

Să recapitulăm avantajele unui astfel de model:

  • Siguranța împotriva pierderii.
  • Confortul la purtare.
  • Siguranța urechii.

Dezavantajele, să vorbim și despre ele. În lipsa experienței și a unei bune dexterități, primul contact cu acest sistem de închidere v-ar putea ridica ceva probleme. Tocmai de aceea, le recomandăm mămicilor să exerseze de câteva ori închiderea acestora înainte de a-i pune în urechile bebeilor.

Foarte important. Există numeroase site-uri care prezintă ca fiind cercei cu șurub sistemele de închidere cu fluturaș. Diferența este enormă. Fluturașul nu se închide prin înfiletare, ci prin împingere. În plus, fluturașul are partea din spate deschisă, neprotejând de înțepăturile tijei.

Închizătoare tortițe clasice

Îi veți mai întâlni și sub numele lever back. Deși numele lor ar sugera o închidere la spate, ei bine, varianta pentru nou născuți a acestui model de cercei are închiderea în partea din față. Asta, din mai multe motive: pentru a putea fi închiși mai ușor, pentru a nu se desface accidental în tipul somnului când capul apasă urechea și pentru cazul în care, totuși, s-ar întâmpla ca tortița să iasă din veriga de prindere, acest lucru să fie ușor sesizat de un adult. În plus, forma tortiței este mult mai curbată decât cea a cerceilor de adult, pentru a împiedica alunecarea accidentală din ureche și pierderea lor.

O condiție extrem de importantă a cerceilor cu tortiță pentru bebe este aceea de a nu fi grei. Pentru a nu „ademeni” mânuțele curioase să tragă de ei, și nici pentru a atârna greu pe loburile lor încă fragile.

Să recapitulăm avantajele unui astfel de model:

  • Confortul la purtare.
  • Închidere frontală pentru a putea fi cu ușurință observați de un adult.
  • Siguranță împotriva pierderii datorită formei speciale a tortiței.

Dezavantaj. Dacă optați cercei cu tortiță grei, fetițele i-ar putea simți în urechiușe și ar putea trage de ei. Alegeți modelele ușoare anume create pentru nou născuți.

Închidere în tub

Este un sistem extrem de sigur, utilizat la cercelușii rotunzi, creole – cum li se mai spune. De la cei foarte mici, la cei mari, acest sistem de închidere pentru cerceii rotunzi este mult mai sigur și mai confortabil decât este cel cu tijă/închidere în furcă, deoarece nu are elemente în care să înțepe ori în care cercelușii s-ar putea agăța.

În plus, entru deschiderea acestora este nevoie de ambele mâini pentru a trage de-o parte și de alta a cercelului pentru a scoate tija subțire din tub.

Să recapitulăm avantajele unui astfel de model:

  • Extrem de siguri.
  • Confortabili la purtare.

Dezavantaj. Am putea menționa un grad mai ridicat al dificultății la punerea în ureche. În special în cazul bebeilor. Însă, odată așezați este sigur că nu vor fi pierduți niciodată.

Deși pe piață sunt numeroase alternative de cercei pentru copii, trebuie să știți că cei destinați nou născuților sunt o categorie aparte. Cerceii pentru nou născuți sunt bijuterii mici, extrem de mici, delicate, ușoare, create anume pentru a nu le simți prezența în urechi, pentru a nu trage de ei și pentru a evita deformarea găurii de pe lobul urechii în perioada de creștere. Sute de astfel de modele de cercei, cercei pentru fete cu vârsta peste 5 ani, cercei cu diamante, seturi de cercei mamă/fiică, brățări pentru fete și băieți, broșe, inele și mici coliere pentru fetițe le găsiți puteti gasi pe site-ul  MOSV.ro.