Reteta zilei: chiftelute cu somon

Pestele reprezinta unul dintre cele mai sanatoase alimente si se pare ca nu exista varsta la care meniul bogat in peste sa nu ofere numeroase beneficii: copiii cresc mai inteligenti si mai rezistenti la afectiuni de tot felul. Afla aici mai multe despre cum poti sa faci chiftelute delicioase de somon, potrivite pentru intreaga familie. 

Citeste si: Reteta zilei: pui Cacciarote pentru mami si tati

Pentru adult, pestele este cu atat mai bun cu cat este mai bogat in grasimi polinesaturate. Organismul copiilor insa trebuie obisnuit treptat sa le digere. Pentru diversificarea alimentatiei bebelusului e bine sa incepi cu pestii slabi, de apa dulce, care contin numai 0,5-2% lipide si pot fi oferiti copiilor dupa 6 luni, in momentul introducerii carnii.

Daca exista, insa, in familie persoane alergice la peste, amana introducerea lui in dieta copilului pana dupa varsta de 1 an.

Pana pe la 2 ani este bine sa te limitezi la pastrav si salau. Dupa aceasta varsta, cel mic poate savura si alti pesti slabi (grija mare la indepartarea oaselor) sau semigrasi  – cu un continut de grasimi intre 2 si 8 %. Pestii grasi, al caror continut de lipide este intre 2 si 8 % (dar poate ajunge pana la 20%), favorizeaza functiile celulei nervoase si protejeaza vasele de sange, e bine sa intre – si sa ramana – in meniul copiilor dupa varsta de 5-6 ani.

Citeste si: Reteta zilei: cea mai buna turta dulce!

Ingrediente:

  • 400g de somon proaspat,
  • 1 ceapa,
  • 2 cartofi de marime medie,
  • 2 morcovi,
  • 2-3 galbenusuri de ou,
  • patrunjel verde,
  • marar verde,
  • un varf de cutit de sare,
  • 2-3 linguri ulei de masline.

Mod de preparare:

Ceapa si morcovii se spala foarte bine in apa rece si se curata de coaja. Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja in apa in care s-a adaugat putina sare. Somonul se spala, se curata de pielita si se taie cubulete. Se scot oasele, apoi se toaca fin, prin masina de tocat sau robotul de bucatarie.

Dupa ce s-au fiert, cartofii se lasa sa se raceasca, se curata de coaja si, impreuna cu celelalte legume, se maruntesc fin in robotul de bucatarie. In pasta astfel obtinuta se adauga cele doua galbenusuri de ou, verdeata tocata fin si sarea. Se modeleaza chiftelele si se pun intr-o tava, pe care se asaza hartie de copt. Se pun 2-3 linguri de ulei de masline pe hartie, apoi se ordoneaza frumos chiftelutele. Se pun in cuptorul incins la 220 grade C, pentru aproximativ 40 de minute. Se pot servi impreuna cu legume la cuptor.

De ce este bine sa mananci peste?

Pestele are un continut ridicat de fosfor, calciu, iod, sodiu, potasiu, seleniu si vitamine din grupul B, precum si vitaminele liposolubile A si D. Fosforul in organism este implicat, alaturi de calciu, in formarea dintilor si a oaselor si intervine in reglarea metabolismului energetic. De precizat este faptul ca totusi cea mai importanta si mai apreciata calitate a carnii de peste ramane continutul bogat in acizi grasi de tip Omega 3, considerate grasimi sanatoase si care se regasesc din abundenta, in special la pestele oceanic gras precum somonul, tonul, heringul, macroul, sardinele, dar si in pastrav. Carnea de peste este o carne, in general, mai slaba, cu putine calorii, dar care constituie o importanta sursa de proteine de calitate superioara.

Dintre pestii cei mai cautati in dietele alimentare sunt cei de apa dulce, deoarece acestia au carnea mai slaba decat pestele oceanic. Dintre pestii de apa dulce, cea mai slaba carne o are platica, salaul si stiuca.

Citeste si: Reteta zilei : supa de linte verde