Reteta zilei: Chiftelute din peste cu sos de hrean

Daca iti plac chitelele de pui si te gandesti sa mai schimbi meniul clasic cu un preparat special, atunci iti sugeram o reteta noua de chiftelutele din peste cu sos de hrean. Sosul usor iute nu doar ca va da un plus de savoare retetei, ci va creste si pofta de mancare. Afla aici de ce ai nevoie si cum se prepara.

Ingrediente:

  • 1,250 kg file din peste
  • 1 felie franzela
  • 100 ml lapte
  • 2 oua
  • cativa catei de usturoi
  • 100 ml unt topit
  • sare
  • piper

Citeste si Reteta zilei: Budinca din peste si branza Cheddar

Ingrediente pentru sos:

  • 4-5 linguri cu hrean ras
  • 1 lamaie
  • 400 ml smantana grasa
  • cateva fire de arpagic

Mod de preparare:

Curatati fileurile de eventualele oase ramase, spalati-le si dati-le prin masina de tocat. Inmuiati franzela in lapte, apoi stoarceti-o bine si maruntiti-o cu furculita. Amestecati carnea de peste cu franzela maruntita, adaugati ouale batute, usturoiul tocat cat mai marunt (eventual, intr-un mojar), sare si piper, dupa gust.

Amestecati bine ingredientele pentru a obtine o compozitie omogena, apoi formati chiftelutele, cu mainile umede, punandu-le ulterior la prajit in untul topit. Scoateti-le pe servetele. Pentru sos, amestecati hreanul ras cu zeama de lamaie, apoi adaugati smantana si firele de arpagic.

Citeste si Reteta zilei: Peste pane pe gustul copiilor mei

Curiozitati despre unt 

Ingredient de nelipsit din orice bucatarie, folosit la prepararea mancarurilor sarate sau a felurilor dulci, untul are o istorie straveche ce incepe acum mai bine de 10000 de ani, odata cu domesticirea animalelor.

Obtinerea untului de casa 

Daca vreti sa preparati singuri unt de casa, veti avea nevoie de smantana foarte proaspata si rece. Aceasta se va pune intr-un castron mai mare si se va bate bine cu mixerul pana cand se va separa untul de zer. Zerul se va elimina si grasimea ramasa se va aduna, apoi i se va da o forma anume sau se va pune in forme de lemn speciale pentru a se scurge tot zerul. Ulterior, se va spala si se va depozita la rece. In gospodariile traditionale romanesti exista un vas special facut din lemn si prevazut cu un batator cu ochiuri, in care se va face untul. Vasul se numeste putinei. Cel mai bun unt este acela care are urmatoarea compozitie: 80% grasime, 17% apa si 3% resturi din lapte.

Pastrarea untului

Tineti untul in frigider in ambalajul lui original daca acesta nu este deteriorat/rupt. Daca ambalajul este deteriorat, inlocuiti-l cu o folie din plastic peste care veti pune folie aluminata.

Citeste si Reteta zilei: Cosulete de rosii cu peste