Reteta zilei: Choux a la creme sau prajiturele umplute

Aluatul oparit, numit si „pate a la chou”, este un aluat nedospit, preparat din faina, apa, grasime, sare si oua. Din aluatul oparit se prepara ecleruri, profiterol si reteta de astazi – Choux a la creme. Iata ca vei putea pregati intre 15 si 20 de bucati, iar timpul de prepapare va fi de doar 45 de minute.

Ingrediente:

  • 4 oua
  • 1 cana faina
  • 100 ml ulei
  • 1 cana cu apa
  • sare

Mod de preparare:

Fierbeti apa, uleiul si sarea, iar atunci cand amestecul clocoteste adaugati toata cantitatea de faina. Luati vasul de pe foc si amestecati energic ingredientele pentru a nu se forma cocoloase. Cand amestecul este omogen, adaugati pe rand ouale amestecand bine dupa fiecare. Luati cu lingurita din compozitie, formati mici sfere cam de aceeasi dimensiune pe care, ulterior, le puteti pune in tava unsa si tapetata.

Citeste si Reteta zilei: Macarons cu crema de ciocolata

Lasati o distanta intre ele deoarece pot creste destul de mult. Coaceti-le la foc potrivit, apoi spre tare. Dupa ce s-au copt si dupa ce le-ati lasat la racit, le puteti taia fie in jumatati, fie doar sub forma de capacel astfel incat crema sa umple baza prajiturii.

De asemenea, se pot umple cu crema de vanilie, ciocolata sau frisca. Se pot orna cu glazura de ciocolata, zahar ars sau pot fi pudrate cu zahar.

Cateva observatii

Faina – se va pune „in bloc”, adica toata cantitatea deodata, in lichidul care fierbe. Daca faina s-ar adauga cate putin, cea adaugata la inceput ar absorbi tot lichidul si acesta nu ar mai ajunge pentru faina adaugata ulterior.

Aluatul – trebuie sa fie potrivit de tare. Daca este prea moale, se va lasa, iar daca este prea tare, va creste foarte greu. In loc de apa, in compozitia aluatului se poate pune aceeasi cantitate, dar de lapte.

Citeste si Reteta zilei: Desert simplu cu orez

Coacerea – se face la temperatura potrivita in cuptorul incalzit dinainte. Tava in care se coc cojile de aluat oparit trebuie sa fie unsa cu unt sau cu ulei si tapetata cu faina. Dupa ce s-a pus tava la cuptor, usa acestuia nu se va inchide in primele 15 minute pentru ca se vor obtine coji turtite si necrescute.

Ce trebuie sa stii despre aluatul oparit?

Se deosebeste de celelalte aluaturi pentru ca metoda folosita la prepararea lui este oparirea. Afanarea aluatului se face prin vapori de apa, de aceea este foarte important sa se respecte intocmai cantitatile ingredientelor si, de asemenea, pentru buna reusita a preparatelor este necesar ca ingredientele sa fie de cea mai buna calitate.

Citeste si Reteta zilei: Musli gustos pentru bebelus sanatos