Reteta zilei: Coltunasii chinezesti

Dupa puiul Shischuan, pachetelele de primavara si renumitii taietei facuti la wok, bucataria chinezeasca mai are un fel de mancare pe care foarte multi il indragesc, si anume, coltunasii chinezesti. Reteta clasica pentru umplutura coltunasilor este cea cu carne de porc, dar exista si variante gustoase cu pui tocat, amestecat cu praz, iar pentru vegetarieni cu umplutura din fasole, mazare, morcov, varza chinezeasca etc, taiate bineinteles marunt si condimentate. Afla aici de ce ai nevoie si cum se prepara coltunasii chinezesti.

Citeste si: Reteta zilei: Pui in stil chinezesc

Ingrediente:

  • 500 g de faina
  • 300 g de carne de porc, semi-grasa, tocata
  • 100-150 g de praz
  • un ou
  • ulei
  • vin de masa
  • sare
  • sos de soia

Citeste si: Reteta zilei: hamburger la gratar

Mod de preparare: 

  1. 450 de grame de faina se amesteca cu apa. Se face, manual, un aluat potrivit in ceea ce priveste consistenta. Aluatul va fi subtiat cu mana, pana cand va capata forma unui blat, suficient de lung pentru a fi impartit in circa 60 de bucati. Se turteste fiecare bucata de coca cu palma, pentru a lua forma aproape rotunda. Pe fundul de lemn se presara putina faina. Cu ajutorul facaletului, se intinde bucata de aluat intr-o foaie subtire si rotunda, cu un diametru de aproximativ 5 cm.
  2. Umplutura se prepara astfel: carnea tocata se amesteca bine cu putin ulei, prazul taiat marunt, un ou, sare, o lingurita de sos de soia, putin vin de masa si condimente de carne, pe care le preferi. Se impacheteaza apoi in foita de coca circa 20 de grame de umplutura, preparata dupa metoda descrisa mai sus. Marginile se vor impreuna bine, apasand cu degetele pe margini, ca pe clapele unui pian, astfel incat carnea sa nu iasa in afara „pachetelului” din coca.
  3. Dupa aceea se asaza un vas cu circa un litru de apa pe foc. Dupa ce apa clocoteste, se pun repede circa 30 de coltunasi in apa. Se misca incet, cu lingura de lemn, in apa, astfel incat coltunasii sa nu se lipeasca. Se pune capacul. Dupa ce apa clocoteste din nou, se mai toarna cateva linguri de apa rece. Astfel, dupa ce se toarna de 3 ori apa rece, coltunasii plutesc la suprafata. Un minut mai tarziu poti sa scoti coltunasii, care deja sunt gata de servit. Procesul de fierbere nu dureaza mai mult de 8-10 minute.
  4. Coltunasii se pot servi cu putin sos de soia.

Pofta buna!

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Reteta zilei: Triunghiuri cu branza pentru pitici voinici