Reteta zilei: Iahnie de vinete

Stiati ca vinetele sunt scazute in calorii, cresc satietatea pentru mai mult timp si reduc apetitul? Mai mult decat atat, datorita surselor excelente in fibre, potasiu, vitamina C si vitamina B6, vinetele protejeaza sanatatea inimii.

Ingrediente:

  • 2 vinete
  • 2 cepe
  • 5 rosii
  • 30 ml ulei de masline
  • 3 catei de usturoi
  • zeama de lamaie
  • oregano sau busuioc uscat

Mod de preparare:

Vinetele, fara a fi curatate de coaja, se taie cubulete, se calesc in ulei pana capata o usoara rumeneala. Adaugati rosiile taiate felii si ceapa calita separat si lasati sa fiarba totul acoperit. La final, adaugati usturoiul taiat, zeama de lamaie si oregano. Preparatul se poate manca si rece.

Vinete – beneficii

Vinetele au efecte anticancerigene datorita continutului de antocianina. Prin urmare, exista studii care sugereaza ca antioxidantii din vinete ajuta la protejarea ficatului de anumite toxine.

Citeste si Reteta zilei: Vinete umplute cu ciuperci si cascaval

Ce nu stiai despre lamaie

Compozitia chimica a lamaiei ne asigura o aparare naturala impotriva infectiilor interioare si exterioare. Sucul de lamaie ajuta la dezvoltarea globulelor albe marind astfel eficienta sistemului imunitar.

De asemenea, lamaia ajuta digestia, mareste pofta de mancare, dar ajuta si la absorbtia calciului si a fierului din alimente. O lamaie de marime medie contine 35% din necesarul zilnic de vitamina C jucand un rol important in fenomenele de oxidoreducere.

Vitaminele B (B1, B2, B3) au un rol important in procesul de hranire si asigura totodata echilibrul sistemului nervos. Glucoza si fructoza continute sunt direct asimilabile de organism.

Vitaminele A (mai multa in coaja) si PP joaca un rol important in procesul de crestere si de mentinere a elasticitatii tesuturilor. Aportul lamaii in tratarea cu succes si vindecarea unor afectiuni nu mai poate fi pus la indoiala.

Busuiocul

Aceasta planta are un continut mare de vitamine si minerale. Busuiocul este, printre altele, si diuretic, antiinflamator si antiseptic. Aceasta planta nu trebuie administrata copiilor mici si bebelusilor, iar femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite dozele medicinale de busuioc, potrivit Ce se intampla, doctore?.

De altfel, atunci cand vine vorba despre interventiile medicale sau stomatologice, este de evitat consumul de busuioc in ultimele doua saptamani inainte de interventii deoarece poate produce sangerare excesiva.

Citeste si Reteta zilei: zacusca de vinete, gogosari si ardei copti