Reteta zilei: Spirale cu scortisoara

Ce este mai simplu decat sa prepari spirale cu scortisoara, un desert al copilariei tuturor? Nu doar ca sunt delicioase, le poti lua ca gustare oriunde, oricand! Iata cum poti prepara intre 25 si 30 de bucati dulci: timp de o ora si jumatate vei putea pregati si lasa la dospit aluatul, apoi vei avea nevoie doar de 30 de minute pentru a se coace. Incearca!

Ingrediente:

  • 300 ml lapte caldut
  • 40 g drojdie
  • 100 g zahar
  • 3 oua
  • 250 ml ulei
  • 1 lingurita cu praf de copt
  • 600 – 700 g faina
  • un varf de cutit cu sare

Ingrediente pentru sirop:

  • 200 g zahar
  • 100 ml apa
  • scortisoara macinata fin

Mod de preparare:

Amestecati drojdia cu doua linguri cu lapte, putina faina si putin zahar lasand maiaua la dospit pana isi dubleaza volumul. Intre timp, amestecati celelalte ingrediente, iar apoi adaugati laptele cu drojdia si faina cata este necesara pentru a obtine un aluat potrivit de tare. Framantati-l putin pentru omogenizare. Cel mai potrivit aluat trebuie sa fie asemenea celui de paine.

Citeste si Reteta zilei: Briose cu gem de caise

Intindeti din aluat o foaie cu grosimea de cel mult 4 – 5 mm. Ungeti foaia de aluat cu sirop fiert din apa si zahar, presarati deasupra un strat uniform de scortisoara, rulati-o strans si taiati-o in fasii cu latimea de 1,5 cm. Coaceti-le in cuptor, la foc potrivit pana ce se rumenesc.

Un alt sfat: in loc de sirop puteti unge foile cu miere de albine si apoi sa le presarati cu scortisoara.

Proprietatile scortisoarei

Scortisoara este un condiment facut din scoarta interioara a copacului „Cinnamomum”. Exista doua tipuri de scortisoara si anume: scortisoara de Ceylon, provenita din Sri Lanka, si scortisoara Cassia, cea comuna, care se gaseste de regula in supermarket-uri, potrivit Nutriblog.ro.

Potrivit Healthline, acest ingredient:

  • este o sursa buna de antioxidanti;
  • are calitati antiinflamatorii;
  • poate preveni riscul aparitiei bolilor de inima;
  • poate reduce semnificativ rezistenta la insulina ajutand acest hormon „sa-si faca treaba”;
  • scade nivelul de zahar din sange prevenindu-se astfel aparitia diabetului;
  • poate avea efecte benefice asupra bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson;
  • protejeaza impotriva cancerelor;
  • lupta impotriva infectiilor fungice inhiband, de altfel, cresterea anumitor bacterii, printre care Listeria si Salmonella;
  • tipul de scortisoara Cassia poate ajuta in lupta cu virusul HIV-1.

Citeste si Reteta zilei: Strudel de piersici