Reteta zilei: Spuma din fructe de sezon

Vara abunda de fructe de sezon. De la cirese si capsuni pana la fructele de padure (zmeura, afine, mure), anotimpul acesta calduros pare sa fie asteptat de multi dintre pofticiosii unor deserturi dulci si usoare de vara. Spuma din fructe de sezon poate inlocui iaurtul de fructe din comert fiind mult mai sanatos si mai gustos atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. Va fi nevoie insa de cinci ore pentru ca acest desert sa ramana la congelator. In rest, in doar o jumatate de ora va iesi o spuma delicioasa din fructele de sezon!

Ingrediente:

  • 350 g capsuni, cirese, zmeura etc.
  • 50 g zahar pudra
  • 2 albusuri
  • 100 g zahar tos
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 350 ml frisca
  • 1 lingura lichior de cirese, visine, kirsch
  • frunze de menta pentru decor
  • fructe proaspete pentru decor

Citeste si Reteta zilei: Cirese in prajitura

Mod de preparare:

Curatati fructele de frunze si samburi si obtineti din ele un piure fin. Amestecati 1/3 din acest piure cu zaharul pudra si puneti-l la congelator. Bateti albusurile la bain-marie cu zaharul pus treptat si cu zeama de lamaie. Cand spuma este ferma, luati vasul de la bain-marie si continuati sa bateti pana se raceste spuma, apoi turnati peste ea piureul de fructe ramas. Omogenizati.

Bateti frisca si adaugati-o in compozitia cu piure de fructe. Puneti si lichiorul si omogenizati. Turnati amestecul intr-o tava tip inel, unsa cu unt si tapetata cu zahar pudra. Nivelati compozitia si puneti tava la congelator patru, cinci ore. Scoateti inelul pe un platou. Pentru a reusi mai usor, tineti o secunda tava in apa clocotita.

Cu ajutorul unei linguri speciale, decupati jumatati de sfere din cantitatea mai mica de piure tinuta la congelator. Decorati cu ele si cu menta proaspata inelul din spuma de fructe. In interiorul inelului puneti fructe proaspete.

Care sunt fructele de sezon din aceasta vara?

Pentru a rezista, fructele si legumele care vin din import se mentin intacte prin injectarea diverselor substante. Recomandarea este sa consumati fructe si legume romanesti, mult mai bune din gradinile si livezile taranilor.

In luna iunie se coc capsunile, caisele, zmeura, afinele, rubarba si corcodusele verzi.

In luna iulie se coc ciresele, visinele, piersicile, coacazele, murele.

In luna august vor fi pepenii galbeni si rosii, nectarine, chiar si piersicile.

In luna septembrie vor fi struguri, prune, mere, pere.

Citeste si Reteta zilei: Inghetata de vanilie, pentru zile caniculare