Reteta zilei: Tort din biscuiti si fructe de vara

Vine vara,/Bine-mi pare/In gradina/Am… fructe de sezon! Stiti de ce vara este anotimpul preferat multora dintre noi? Pentru ca sunt zile senine, cu soare, tarabele abunda de fructe proaspete, hidratarea pare mai gustoasa si e timpul potrivit pentru balaceala. Cate idei de deserturi delicioase se pot pregati din si cu fructele de sezon! Pentru pofticiosi, tortul din biscuiti si fructe este o varianta ideala de rasfat. Nu te sfii sa adaugi, din plin, fructe de vara, cum sunt capsunile, ciresele, coacazele sau zmeura.

Ingrediente:

  • 500 g biscuiti
  • 200 ml vin alb aromat
  • 450 g fructe de sezon: capsuni, cirese, visine, coacaze, zmeura
  • 150 g zahar
  • 2 albusuri
  • 200 ml frisca
  • 300 g ciocolata de menaj

Mod de preparare:

Topiti ciocolata si tapetati cu ea peretii unei tavi rotunde de tort in care ati pus foaie de copt. Puneti ciocolata in mai multe straturi. Bateti albusurile spuma cu zaharul pus treptat. Cand spuma se tine bine de tel, adaugati 250 g de fructe zdrobite sau taiate fie in bucati mici, fie rondele subtiri sau in jumatati (fara samburi).

Citeste si Reteta zilei: Cirese in prajitura

Tapetati tava cu un strat de biscuiti inmuiati putin in vin. Peste stratul de biscuiti turnati o parte din spuma de albusuri cu fructe. Nivelati-o si puneti, peste aceasta, un alt strat subtire de biscuiti inmuiati usor in vin. Peste biscuiti se pune iar spuma de albusuri cu fructe si se repeta aceeasi operatiune pana la terminarea ingredientelor.

Deasupra asezati un strat de frisca in care aranjati fructe proaspete lasate fie intregi, fie taiate in bucati mari. Puneti tortul in frigider pentru trei-patru ore, inainte de servire.

Fructele, multe beneficii

In general, fructele sunt un „pachet” de vitamine si minerale, necesare pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii noastre. Vitamina A imbunatateste vederea si mentine sanatatea pielii, iar cele mai bogate fructe in vitamina A sunt pepenele galben, caisele uscate, piersicile, mango si papaya, potrivit Ce se intampla, doctore?.

Vitamina B6 inlatura oboseala, stresul si durerile de cap, iar alimentele care contin multa vitamina B6 sunt bananele, avocado, nucile, alunele de padure si fisticul.

Citeste si Reteta zilei: Inghetata de vanilie, pentru zile caniculare

Vitamina C previne si trateaza infectiile, iar fructele bogate in vitamina C sunt portocalele, kiwi, papaya, macesele etc.

Vitamina E are efect anticancerigen si protejeaza vasele de sange. Alimentele care contin vitamina E sunt caisele uscate, alunele de padure, fisticul, migdalele si arahidele in coaja.

Bonus, lichiorul din capsuni

Puneti la macerat 1 kg de capsuni intr-un litru de rachiu (rom sau tuica din fructe). Lasati la macerat timp de o luna, apoi stoarceti intr-un tifon amestecul. Adaugati un sirop compus din 500 g zahar si 350 g apa. Amestecati bine ingredientele si apoi filtrati din nou lichiorul, dupa care puneti-l in sticle cu capac.

Citeste si Reteta zilei: inghetata de pepene galben cu biscuiti