Reteta zilei: briose cu afine ,,de gradinita”

Briosa este un produs de panificatie frantuzesc, un fel de cozonacel-painica din aluat dospit cu multe oua si cu si mai mult unt. Ca aproape tot ce e frantuzesc. Stati linistiti, nu la din astea ma bag eu, nici vorba! Va propun o reteta de briose cu afine, pe care le fac si cei mici la gradinita.

Citeste si Reteta zilei: pui crocant cu salvie, la cuptor

Dupa ce am spalat tavile de briose pe care le-am folosit sa fac briose din frittata, fiica mea cea mare, ma intreaba: da’ tu cand faci briose? Pai astea cu sunculita care ti-au placut atat de mult au fost un fel de briose, raspund eu. Nuu, zice ea, astea sunt de olepta (omleta adica). Eu vreau din alea cu afine, cum faceam chiar si eu cand eram mica, la gradi. O sa fac, poate, in weekend, daca am timp, ma balbai eu cu jumatate de voce, ca sa nu imi scape vreo promisiune de care sa nu ma pot tine. Degeaba ai tavile alea, conchide ea usor dispretuitor si pleaca amarata sa invete pisica sa manance ghindele pe care i le-a adus din parc. Nici la asta n-a avut mare succes.

Eu insa mi-am insusit critica binemeritata a unei mame, care are asa tavi perfecte si nu face si ea niste sarmane de briose cu afine ,din care fac si copiii de gradinita (care sunt niste bebelusi in acceptiunea fetitei mele care acum e la scoala, la pregatitoare).

Adevarul e ca reteta pe care o folosesc invatatoarele la gradinita cand gatesc copiii, sunt foarte simple, rapide si usor de realizat, din motive evidente. As putea, deci si eu sa fac niste briose ,,de gradinita”. Unde mai pui ca aveam si o punga de afine la congelator. So, let’s go!

Ingrediente:

  • 5 oua medii
  • 120 g zahar
  • sare
  • vanilie
  • 50 g ulei mai neutru, fara aroma puternica de cea mai buna calitate
  • 150 g faina
  • 250 g afine. Daca sunt congelate, trebuie lasate la scurs foarte bine.
  • coaja unei lamai foarte bine spalate in prealabil

Mod de preparare:

Se prepara repede asa ca se incepe prin a porni cuptorul sa se incinga la 180 de grade Celsius.

Apoi se pregateste tava de briose si hartiutele sau formele de silicon, depinde din care aveti.

Ouale cu zaharul si un praf de sare se bat bine cu mixerul sa faca spuma, apoi se adauga uleiul si vanilia si se amesteca tot cu mixerul. Faina, cernuta, se adauga in ploaie, amestecand cu lingura de data asta. Dupa ce se incorporeaza faina si coaja de lamiae, se pun afinele si se amesteca usor. Apoi se umplu hartiutele din forme, sau formele de silicon din tava si se dau la cuptor, cam 20 de minute, pana ce briosele cresc putin depasind forma si se rumenesc frumos. Dupa ce se scot, se lasa putin la racit. Se scot briosele cu tot cu hartiute, se lasa la racit mai mult. Briosele pufoase, aurii, se pot pastra intr-o cutie la frigider chiar si o saptamana. Asta in teorie.

In practica, eu am avut afine salbatice, din acelea negre, mici, foarte aromate si mai putin dulci. Le-am scurs bine, dar se pare ca nu destul, erau strivite si zemoase.  Aluatul era galben de la multele oua. Va imaginati ce culoare a capatat amestecul meu impreuna cu zeama de afine mov albastruie. Arata ca o potiune din cazanul vrajitoarei. Daca nu era facuta de mine, nu as fi avut curaj sa o gust.

Afinele astea strivite s-au cam lasat la fund, briosele nu au crescut cum trebuia, dar in final la cuptor, au capatat culoarea aurie mult dorita, putin verzui, adevarat, dar tot auriu. Neavand la fel de multa dulceata naturala asa cum au cele mari, de cultura, personal am simtit ca ar mai fi mers mai mult zahar. Dar zana mea scolarita nu a fost deranjata de nici unul din neajunsurile observate de mine. Ei i-au placut tare mult. Briosele au fost savurate cu mare placere, hartiutele linse – micutele afine strivite se lipisera de ele – si cutia in care trebuia sa le pastram la frigider si pentru surioara (bebelusa care mai merge inca la gradinita), care e in tabara a ramas goala si curata in sertar.

Bine ca mai am o punga de afine la congelator, mai fac si maine o serie.

Vezi si Reteta zilei: salata de avocado sau un guacamole mai simplu

Autor: Consuela Binder