Reteta zilei: ciuperci la tigaie cu usturoi

V-am mai spus ca am o admiratie speciala pentru ciuperci? Unul dintre cele mai simple dar si mai gustoase feluri de a face ciupercile champignon, este la tigaie. Cu usturoi, desigur. Ciupercile si usturoiul au o relatie de amor speciala de care noi trebuie sa tinem seama. Asadar, va propun azi ciuperci la tigaie cu usturoi.

Vezi si Reteta zilei: doua supe dintr-un pui

Preferatele mele din toate ciupercile pe care le-am gustat sunt hribii, care, desi cresc la noi in tara, se gasesc rar si sunt destul de scumpe. Se pare ca Romania este cel mai mare cultivator si exportator de hribi si galbiori din Europa. Poate asta e motivul pentru care nu se prea gasesc la noi, pleaca in alte tari din Europa…impreuna cu toti instalatorii, electricienii, medicii, asistentii medicali, educatorii, croitoresele si menajerele. Si asa ramanem noi, cautand specialisti in grupurile de pe facebook si cu ciupercile champignon. Sa nu credeti ca le dispretuiesc, dimpotriva, am crescut cu ele, sunt de incredere, le gasesti peste tot, sunt accesibile, ca si pret, gustul este destul de bun, cat sa placa tuturor si  le poti gati in nenumarate moduri.

Iata lista de ingrediente:

  • aproximativ 5-600 g de ciuperci champignon proaspete, cele mai mari pe care le puteti gasi;
  • doua capatani mari de usturoi;
  • 200 ml ulei de masline nevirgin – se mai numeste si ulei din turte de masline. Adica, un fel de ulei din boasca de la masline. Dupa prima presa, se obtine uleiul de masline extravirgin si ramane boasca, adica turtele de masline zdrobite. Se face o a doua presare si se obtine acest ulei nevirgin. El este mai putin valoros dar are alte calitati. Pe cand uleiul de masline extravirgin trebuie consumat netratat termic, cu precadere la salate, acest ulei secundar este perfect pentru prajit pentru ca are temperatura de ardere mai ridicata. Pentru ca este si mult mai ieftin, nu ne face rau nici la ficat cand socotim cat am consumat la prajit.
  • Sare;
  • Oregano uscat.

Mod de preparare:

Popoarele Mediteranei sunt specialiste in gatitul ciupercilor, dar eu am mancat prima data felul asta asa bine gatit in largul Atlanticului, intr-o vacanta in Madeira. Acum, as putea fi ingaduitoare si sa consider si portughezii printre popoarele mediteraneene, cultural macar.

Asadar, ciupercile, cele mai mari pe care le-ati gasit, curatate de resturile de pamant, se spala rapid sub jet de apa si se scurg. Nu se despart de piciorus.

Usturoiul, curatat si spalat si el, se taie feliute. Cat timp se scurg ciupercile, se incinge uleiul si se pune la confiat usturoiul. Va amintiti ce am spus de confiatul usturoiului, ca nu este doar un mod sofisticat de exprimare, ci si de gatire. Adica dupa ce se pune usturoiul in uleiul incins, se da focul mic si se lasa pana se face auriu si delicios. Se scoate si se pune la scurs pe un prosop de hartie.

Ciupercile scurse bine de apa, se taie, cu tot cu piciorus in feii de aproximativ o jumatate de centimetru sau chiar mai groase. Daca aveti totusi si ciuperci mai mici, le lasati intregi sau le taiati in jumatati. In acelasi ulei in care s-a confiat usturoiul, se pun ciupercile la prajit. Traditional, ca sa iasa bine si usor ele se dau prin faina inainte. Faina asta prajita este cea care da gustul bun si crusta aurie. Eu insa nu fac asta si daca faceti cum va spun nici nu veti avea nevoie de ea.

Citeste si Reteta zilei: Ciuperci pane

Secretul este sa se puna in uleiul incins, la foc mediu spre mare, feliile de ciuperci, una cate una, cate intra in tigaie, fara sa se atinga intre ele. 3-4 minute, maxim 5 minute pe fiecare parte, pana se fac aurii. Se scot si se pun la scurs pe un gratar.

Dupa ce s-au scurs putin, se amesteca cu usturoiul, se asezoneaza cu sare si organo.

Sa nu cedati comoditatii si sa puneti ciupercile toate odata in tigaie. Fiind multe vor scadea temperatura uleiului si nu se vor mai praji ci se vor cali. Nu vor fi rele la gust, ci oarecare.

Deasemenea, sa nu cedati grabei si sa puneti usturoiul impreuna cu ciupercile. Asa cum spuneam, usturoiul se confiaza, ciupercile se prajesc. In aceeasi tigaie, in acelasi ulei, dar la temperaturi diferite. Daca le punem impreuna, unul dintre ingrediente nu se va face cum trebuie.

Este la fel de importanta si ordinea in care se gatesc cele doua. Daca veti face prima data ciupercile, pana la finalul prajirii lor, uleiul se va fi ars si nu mai puteti confia usturoiul in el. Alt ulei, spalata tigaia, se irosesc bani, timp, si se racesc si ciupercile pana la final. Pe cand daca se face usturoiul primul, la foc mic, uleiul nu se arde, ba mai capata si o aroma minunata in care se vor gati ciupercile.

Este o garnitura minunata pentru ce vreti voi, dar va zic sa incercati sa le mancati asa, simple, cu o felie de paine de casa cu coaja crocanta si un pahar de vin alb sec si foarte rece. Aproape ca simti briza oceanului pe fata!

Vezi si Reteta zilei: Piure de cartofi cu usturoi confiat si smantana

Autor: Consuela Binder