Reteta zilei: rasol de vita cu sos de portocale la cuptor

Din amintirile mele din copilarie, rasolul era o mancare de duminica. Nu ar fi fost ceva sarbatoresc in ea, dimpotriva, mereu mi s-a parut ca un fel de mancare nedreptatit si asta din cauza aspectului, pentru ca mama mea il facea fiert, cu cateva radacinoase si diverse mirodenii, servite cu un sos de mustar si unul de hrean. Arata ca o mancare de spital, dar mirosea divin si era nespus de gustos. Hai sa ii facem dreptate, sa recunoastem ca e o mancare minunata si care poate arata si bine, pentru ca astazi vom incerca un rasol de vita cu iz mediteraneean.

Citeste si Reteta zilei: risotto cu parmezan

O mancare de duminica de iarna. Dar fara musafiri simandicosi. Rasol din asta puteai sa pui pe masa doar in familie ca prea era neaspectuos. Acum insa raspundeti provocarii mele de-a gati reteta si il veti putea servi si musafirilor!

Ingrediente:

  • 6 bucati mici –medii de rasol frumusel, cu osul pe mijloc. Daca are si maduva, si mai bine!
  • Cam 2 linguri de faina;
  • 3 conserve de rosii cubulete, cam 600 grame;
  • 2-3 linguri de ulei de masline pentru prajit
  • 2 cepe medii;
  • 2 morcovi medii;
  • O cana de vin alb, sec
  • O jumatate de cana de apa
  • 1 ardei gras verde mare;
  • Coaja rasa de la o lamaie mare foarte bine spalata inainte
  • Coaja rasa de la o portocala mare si ea foarte bine spalata inainte;
  • Sucul aceleiasi portocale mari;
  • Patrunjel;
  • Sare;

Mod de preparare:

Faina se asezoneaza cu un praf de sare si putin piper proaspat rasnit intr-o farfurie mare si adanca. Fiecare bucata de rasol se da prin faina.

Intr-o cratita mare si adanca, una care sa fie potrivita si pentru cuptor, sa nu murdariti prea multe vase, incingeti cam 1 lingura din ueiul de masline. Bucatile de rasol se rumenesc cam 7-8 minute pe fiecare parte apoi se scot. Se pune si restul de ulei, se incinge si se pune ceapa tocata marunt la calit. Dupa cam 5-6 minute se adauga si morcovul, la fel, taiat cubulete. Cand s-a inmuiat si morcovul, se adauga ardeiul, taiat si el cubulete. Dupa cate 5-6 minute, cand s-a calit si ardeiul, se pun rosiile din conserva care din fericire sunt déjà cubulete, vinul si apa.

Citeste si Reteta zilei: Pulpa de porc la cuptor cu sos de cidru

Se pun din nou bucatile de rasol desupra in cratita si se da la cuptorul preincins la 160 grade pentru 2-3 ore sau pana se rumenesc frumos bucatile de rasol si carnea se desprinde usor de pe os.

La final, se adauga zeama de la portocala, coaja rasa de la lamaie si de la portocala si se mai lasa inca 10 minute la cuptor.

Cand rasolul e déjà in farfurie, se pune patrunjelul tocat si inca o boare de piper proaspat rasnit.

Mancati-l cu paine cu masline si un vin rosu sec si invitati la masa pe cine va e drag!

Vezi si Reteta zilei: pasta de peste cu iaurt

Autor: Consuela Binder