Cand ii poti spune copilului tau ca este adoptat si cum ii dai aceasta veste

Pentru unii parinti, momentul marturisirii vine la pachet cu o serie de temeri si stari de anxietate. Cum si cand ii putem spune totusi copilului ca este adoptat?

Da-i vestea in timpul perioadei prescolare

In timpul perioadei prescolare (3-6/7 ani) copiii incep sa puna intrebari cu privire la provenienta lor: „cum apar copiii?”, „eu cum m-am nascut?” etc. De aceea, aceasta perioada este un moment propice pentru a-i marturisi micutului tau ca este adoptat, potrivit site-ului healthychildren.org, un proiect sponzorizat de Academia Americana de Pediatrie. Expune-i lucrurile intr-un mod cat mai simplu, direct si sincer. Explica-i cu blandete ca nu tu ai fost cea care l-a adus pe lume, ci o alta femeie. Pune accentul pe faptul ca nu este nimic in neregula cu el si spune-i ca parintii lui naturali nu au putut avea grija de el. Mentioneaza, de asemenea, ca el este copilul tau si ca acest lucru nu se va schimba niciodata si spune-i ca atat tu, cat si tatal lui adoptiv il iubiti foarte mult – astfel va scapa de teama ca, intr-o buna zi, il veti abandona. Incurajeaza-l sa iti puna intrebari, sa vorbeasca despre ceea ce simte si raspunde-i sincer, insa cu grija si empatie, la intrebari, dar fara a intra in detalii.

Ii poti explica micutului tau prescolar cum ati decis sa il adoptati si ii puteti povesti, pe intelesul lui, cum a decurs procesul adoptiei. Reaminteste-i de cate ori ai ocazia cat de mult vi l-ati dorit si cat de tare va bucurati ca a aparut in viata voastra.

Aduna informatiile importante despre trecutul sau

La momentul adoptiei ai primit, cel mai probabil, cateva informatii despre parintii biologici ai copilului – de la probleme medicale, la caracteristici de personalitate (un tata atletic, o mama artista etc.). Intr-o buna zi, ii poti transmite micutului tau aceste informatii despre parintii lui naturali. O idee buna poate fi crearea unei carti cu amintiri, in care sa pui, in ordine cronologica, fotografii, mici povestioare, obiecte cu semnificatie, precum bratara cu numele bebelusului de la maternitate si orice alte informatii detii despre trecutul sau. Copilul tau poate studia cartea in amanunt pe masura ce creste si are nevoie de raspunsuri in ceea ce priveste trecutul sau.

Ce faci daca copilul tau este deja in perioada scolara

Daca micutul tau a ajuns deja in anii de scoala si inca nu i-ai spus ca este adoptat, trebuie sa discuti cu el cat mai repede cu putinta. Adoptia nu trebuie sa fie un secret. Orice copil trebuie sa inteleaga de unde provine, mai ales ca, de multe ori, copiii adoptati stiu ca, intr-un fel sau altul, sunt diferiti. Aceasta intuitie le-ar putea afecta imaginea de sine. In plus, cu cat astepti mai mult, cu atat iti va fi mai greu sa ii marturisesti. Mai mult decat atat, pe masura ce creste exista riscul sa afle dintr-o alta sursa ca, de fapt, este adoptat – poate din conversatiile rudelor sau de la copiii vecinilor, care stiu de la parintii lor.

Starea emotionala a copilului

Daca i-ai spus ca este adoptat mai tarziu in viata, in anii de scoala, exista sanse mari ca micutul sa fie suparat si ranit, insa reactia lui, desi dureroasa pentru parinti, este cat se poate de naturala. Permite-i sa isi exprime sentimentele, discutati despre motivele care il infurie sau intristeaza, arata-i ca il intelegi. Aminteste-i, de asemenea, ca voi, parintii, il iubiti si ca este si intotdeuna va fi copilul vostru.

Emotiile voastre – cum faceti fata?

Un motiv pentru care parintii evita, de multe ori, sa ii spuna adevarul copilului despre adoptia lui este faptul ca intampina dificultati in a accepta ei insisi ca fiul sau fiica lor nu este copilul lor biologic. Uneori simt rusine, se simt insuficienti pentru ca nu au putut avea proprii copii, asa ca evita sa ii spuna adevarul copilului pentru ca nu isi doresc sa isi reaminteasca aceste lucruri. Alteori, parintii evita aceasta discutie pentru ca nu isi doresc sa ii raneasca sentimentele celui mic sau pentru ca se tem de respingerea copilului.

Daca te numeri printre acesti parinti, tine cont de faptul ca este foarte important sa ai o relatie sincera cu cel mic, bazata pe incredere si comunicare.

Intrebarile copilului

Dupa ce i-ai spus ca este adoptat, in zilele, saptamanile sau anii ce urmeaza copilul tau va avea din ce in ce mai multe intrebari cu privire la originile sale. Aceasta curiozitate este normala si nu reflecta lipsa lui de afectiune vizavi de voi, parintii adoptivi, ci din contra – cu cat vorbeste mai mult despre aceasta situatie apasatoare cu tine, cu cat se acomodeaza mai bine cu aceste noi informatii, cu atat mai puternica va deveni relatia voastra. Tu trebuie sa ii raspunzi la intrebari intr-un mod direct, insa cu empatie, adaptand informatiile si tonul discutiei la nivelul emotional al copilului.

Etape normale in procesul de acceptare a noii situatii familiale

Fiecare copil reactioneaza diferit la o astfel de veste, insa exista, potrivit psihologilor, un set de etape normale in procesul de acceptare a noii sale situatii familiale:

  • De obicei, copiii care afla ca sunt adoptati la cinci-sapte ani, inteleg ca au “doua mame”, respectiv “doi tati”, insa conceptul adoptitei este, cel mai probabil, inca neclar. Exista posibilitatea sa intrebe de ce mama lui naturala nu l-a pastrat si sa se intrebe, anxios, daca si tu il vei parasi.
  • Copiii care afla ca sunt adoptati la varsta de sapte-noua ani inteleg, intr-o oarecare masura, conceptul de adoptie. Te poti astepta la intrebari punctuale despre parintii sai biologici.
  • Intre noua si 12 ani, toti copiii, inclusiv cei adoptati, sunt preocupati de felul in care arata, devenind mult mai curiosi si sensibili la diferentele de infatisare. Se vor intreba, asadar, de ce culoarea parului lor este diferita de culoarea parului vostru, de ce el este mai inalt, de ce are trasaturi ale fetei total diferite de ale voastre etc. Va fi curios in legatura cu parintii sai biologici, cu originile sale culturale. Te poti astepta, asadar, la o avalansa de intrebari despre arborele sau genealogic.