Cand va reincepe perioada de ovulatie dupa ce ai trecut printr-un avort?

Experienta fiecarei pierderi a unei sarcini este diferita: unele dintre femei au nevoie de timp si de sprijin pentru a se recupera inainte de a incerca sa ramana din nou insarcinate, in timp ce, pentru alte femei, visul de a fi din nou mamica trebuie sa se indeplineasca pe cat de repede posibil.

Cum poate afecta un avort perioada de ovulatie?

Dupa avort, ciclul menstrual isi va relua cursul obisnuit si majoritatea femeilor vor incepe sa aiba prima menstruatie intre patru si sase saptamani, mai tarziu, dupa ce au facut avort. De altfel, poate fi vorba despre o perioada de cateva luni pana cand ciclul menstrual sa-si revina (sa se regleze) la fel ca inaintea perioadei de sarcina, scrie Medical News Today. 

Este firesc sa experimentezi sangerari dupa pierderea sarcinii. Prima zi a sangerarii este, de regula, prima zi a noului ciclu menstrual. De altfel, ovulatia poate avea loc pana la cea de-a doua saptamana din noul ciclu menstrual.

Citeste si Testul AMH. Ce indicii ne ofera si cand trebuie facut

Ovulatia apare, de obicei, in ziua a 14-a a ciclului menstrual atunci cand vorbim despre o perioada regulata. Fertilitatea este, in majoritatea cazurilor, puternica cu trei, respectiv cinci zile inainte de ovulatie si in primele doua zile dupa ovulatie.

Potrivit Colegiului American al Obstetricienilor si Ginecologilor (engl. ACOG), poti ovula mai devreme in cele doua saptamani dupa avort, iar asta daca se intampla in timpul celei de-a 13-a saptamana de sarcina.

Daca este vorba despre un avort efectuat in etapele tarzii ale perioadei de sarcina, ciclului menstrual ii poate lua mai mult timp pana sa-si revina.

Pana la urma, perioada de ovulatie poate varia de la o persoana la alta. De exemplu, femeile care se confrunta cu perioade neregulate de ciclu inainte de a ramane insarcinate isi pot continua aceeasi neregularitate a menstruatiei.

Care sunt semnele ovulatiei?

  • Secretie vaginala transparenta, usor groasa si mai vascoasa decat de obicei;
  • Sensibilitatea sanilor;
  • Balonare si crampe abdominale.

Alte semnale de ovulatie se refera la temperatura bazala si la nivelul hormonului luteinizant (LH).

Citeste si 10 lucruri care te pot impiedica sa ramai insarcinata

Temperatura bazala este cea mai mica temperatura a corpului intr-o perioada de 24 de ore. Pentru a putea identifica valoarea corecta, temperatura se va lua inainte de a te ridica din pat din simplul motiv ca, in timpul noptii, temperatura corpului scade si nu-si va reveni la o valoare normala pana cand nu te vei misca. De altfel, vei avea nevoie de un termometru bazal care poate fi achizitionat de la farmacie:

„Este important sa incercati sa va treziti si sa verificati temperatura aproximativ la aceeasi ora in fiecare dimineata, intreaga luna. Prima luna de inregistrare a temperaturii bazale nu va fi de mare ajutor si va va transmite ca ati ovulat deja; urmarind-o insa timp de cateva luni veti putea observa daca exista un tipar la acest ciclu care va poate ajuta sa anticipati ovulatia, precum si zilele potrivite pentru conceptie/inseminare”, scrie Naste Natural.

O alta modalitate de a prezice perioada de ovulatie este testarea nivelului de hormon luteinizant din urina. Nivelul LH-ului incepe sa creasca aproximativ cu 36 de ore inainte de ovulatie.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sfatul este sa astepti cel putin sase luni pana vei incerca sa ramai, din nou, insarcinata. Astfel, se va inlatura riscul aparitiei anemiei, nasterilor inainte de termen si greutatea scazuta a bebelusului la nastere.

In schimb, ACOG nu recomanda asteptarea celor sase luni pana la urmatoarea sarcina, dupa ce ai facut avort. Specialistii din cadrul acestei institutii sugereaza ca in primele sase luni de la avort nu vor creste sansele de a avea o moarte fetala sau de a face preeclampsie, potrivit Healthline.

In general, avorturile efectuate devreme in perioada de sarcina pot avea un impact asupra regularitatii ciclului menstrual in comparatie cu avorturile realizate intr-o etapa mult mai avansata a sarcinii.

Citeste si Cauzele avortului spontan: ce probleme pot provoca pierderea sarcinii

Autor: Andreea Borcila