Confesiunile specialistilor in fertilizare. Cat de greu este sa ajuti oamenii sa devina parinti?

Unele meserii sunt printre cele mai frumoase, dar si printre cele mai grele care pot exista. Un exemplu in acest caz este specialistul in fertilizare care isi pune toata priceperea si dragostea in job-ul sau si pe care le ofera tuturor pacientilor. Cat de greu este sa ajuti oamenii sa devina parinti? Iata cateva povesti emotionante ale celor care trebuie sa dea, cateodata, vestea cea buna sau vestea cea rea partenerilor de cuplu, potrivit The Bump:

„Pacientele cred in abilitatea lor de a concepe un copil, dar pana la urma tot la mine se intorc”

„Una dintre cele mai dificile lucruri din aceasta meserie este sa le spun unor parinti ca au o functionalitate reproductiva atat de scazuta incat este nevoie sa apeleze la donarea de ovule. Este devastator pentru ei. Ma gandesc ca multe dintre femei, de cand sunt fetite, se gandesc la perioada in care vor avea copii. Initial, niciuna dintre ele nici nu vrea sa auda de acest procedeu. Atunci cand le explic ce presupune asta, ma pomenesc, de pilda, cu un raspuns de tipul <<Dar am citit ca o vedeta de 48 de ani de la Hollywood a ramas insarcinata cu gemeni!>>. In cele mai multe cazuri, acele vedete nu marturisesc ca au ramas insarcinate in urma donarii de ovule. Aceste experiente sunt similare acelora in care apare diagnosticul de cancer: niciuna dintre femei, initial, nu accepta situatia. Pacientele cred in abilitatea lor de a concepe un copil, dar pana la urma tot la mine se intorc.” spune dr. Kaylen Silverberg de la Centrul de Fertilizare, Texas.

„Cred ca atat infertilitatea, cat si sanatatea mintala au aceeasi stigmatizare”

„Am doua fiice si cum nu am nicio experienta personala in ceea ce priveste tratamentele de infertilitate. Imi inteleg pacientii care trec prin aceasta situatie neplacuta, chiar daca am doar rolul de tata si sunt insurat. Stiu cat de importanta este nevoia noastra biologica de a avea copii, de a avea urmasi. Ma uit la aceasta zona de fertilitate si consider ca este vorba despre o stigmare.  In unele culturi, ingrijorarea ca nu pot avea copii poate deteriora casnicia, iar partenerii se gandesc ca nu vor fi acceptati daca se va afla ca sunt infertili. Una dintre ele mai comune replici pe care le auzim de la pacientii nostri este ca regreta faptul ca nu au inceput tratamentul mai devreme. Nu trebuie sa le fie rusine sa ceara ajutorul. Este ca atunci cand ai bratul rupt sau probleme cu rinichii – vei avea nevoie de tratament, de ajutor”, a precizat dr. Jesse Hade de la Centrul pentru Fertilizarea In Vitro din Boston

Citeste si Ovocitul, cheia succesului in fertilizarea in vitro

„Este putin ciudat, fiind insarcinata sa stau in fata pacientilor”

„Sunt mama si m-am bucurat mult de o experienta interesanta, si anume perioada de sarcina. Totodata meseria mea este sa ajut alti oameni sa devina parinti. Cand eram insarcinata, aveam grija sa nu vorbesc despre asta. Multi dintre pacientii mei nu-mi spuneau nimic, dar nu m-am simtit suficient de confortabil pentru a sta de vorba despre asta, in special in ultima etapa a sarcinii. Respect alegerea unei persoane care isi doreste sa stea de vorba pe aceasta tema. Tratatamentul de fertilizare in vitro este unul dificil. Asta presupune si injectii, iar cateodata, sunt si pacienti care incep sa planga. Atunci cand un pacient se uita la burtica mea, eu il asiguram ca fac tot ce imi sta in putinta sa aiba si el la fel. Concentrarea nu trebuie sa fie nicicand asupra doctorului, ci doar pacientul este prioritar”, a marturisit Janelle Luk, doctor la un centru de fetilizare

Citeste si Ministerul Sănătăţii demarează Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer

„Am trecut de la muzica la medicina”

„Nu eram o persoana foarte pasionata de a deveni medic. Eram muzician, dar am realizat ca trebuie sa merg sa fac medicina. Eram fascinata de interactiunea dintre medici si pacienti, asa ca acest domeniu era potrivit pentru mine. Fiecare persoana este unica si iubesc atunci cand completez puzzle-ul cu cate o piesa: cum pot ajuta fiecare pacient? Cum pot rezolva problema pacientului? Noul test de screening cromozomial pentru FIV ne ajuta sa gasim si sa utilizam cei mai sanatosi embroni. Asta ofera o rata a succesului in ceea ce priveste sarcina de la 70 pana la 75%. Ma simt minunat atunci cand ajut oamenii sa-si intemeieze o familie”, a spus  dr. Philip Chenette de la un centru pentru fertilizare.

„Trebuie sa fie si jobul cuiva de a inmagazina dovezile pornografice”

„Intalnim pacienti si cu bune, si cu rele. Cea mai buna parte a meseriei mele este atunci cand le dau viitorilor parinti vestea cea buna. De altfel, mi s-a intamplat ca unii pacienti sa-si doreasca sa-i mint in primele trei saptamani dupa procedura de implantare din cauza temerilor pe care le aveau cu privire la eficienta tratamentului. Nu am sa-i uit niciodata. Atunci cand ai ovule, este nevoie de spermatozoizi. Acesti pacienti merg in <<camera reproducatoare>> si nimeni nu stie ce se intampla acolo. Obisnuiam sa folosim DVD-uri si, da, trebuia sa existe o persoana care sa tina, ca documente, aceste <<intamplari>> din camera. Dar pacientii iau, de acum, acele discuri acasa, asa ca sertarele sunt deja goale” , a povestit Joshua Hurwitz, medic in cadrul Asociatiei pentru Medicina Reproductiva din Connecticut, SUA.

Citeste si Cupele menstruale pot creste sansele de a ramane mai repede gravida

Autor: Andreea Borcila