Fertilitate versus cancer. Ce se intampla? Care sunt sansele de a avea un copil?

Pentru o elucidare primara, ne raspunde doamna doctor Oana Moise, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul singurului spital dedicat exclusiv tratarii afectiunilor de infertilitate si dotare la standarde internationale a departamentelor de medicina materno-fetala si reproducere umana asistata, Wellborn.

In cazul barbatilor…

Este un subiect delicat cel al cancerelor la tineri (pentru ca putem vorbi si despre barbati in acest context al prezervarii fertilitatii); ei sunt diagnosticati in general cu forme agresive si necesita aproape fara exceptii tratament chimioterapic care afecteaza si celulele sanatoase (reproducatoare in contextul discutiei noastre, spermatozoizii).

Aceasta afectare este pe termen lung si, cel mai adesea, ireversibil. Pacientul ramane infertil pe viata daca nu se iau masuri de prezervare a fertilitatii inainte de a incepe tratamentul pentru cancer.

La barbati tehnica de prezervare a spermatozoizilor este foarte simpla si presupune recoltarea a 2-3 probe de sperma si crioprezervarea lor pana in momentul in care isi propun sa obtina o sarcina. Termenul pe care pot fi pastrati este nelimitat teoretic, dar legislatia poate reduce acest interval (in tarile unde exista legislatie in domeniul reproducerii asistate, deseori termenul este intre 5 si 10 ani).

Aceste probe pot fi folosite pentru inseminare intrauterina sau pentru fertilizare in vitro, tehnica aleasa fiind in functie de mai multi parametrii ce tin atat de calitatea spermei, cat si de partenera.

In cazul femeilor…

In ceea ce priveste femeile, situatia este mult mai delicata pentru ca trebuie sa fie capabile sa poarte o sarcina, ceea ce presupune in primul rand vindecarea bolii canceroase pentru ca aceasta exclude sarcina (pentru majoritatea formelor de cancer e nevoie de o perioada de 5 ani liberi de boala pentru a se considera vindecat). Daca femeia este in cuplu stabil, cel mai eficient este sa se obtina embrioni printr-o procedura de fertilizare in vitro si acestia sa fie pastrati pana la vindecarea completa a bolii canceroase la mama.

Exista si aici particularitati pentru ca sunt forme de cancer cum e cel de san care sunt hormonal dependente si, astfel, aceste proceduri nu pot fi efectuate. In astfel de situatii, se poate crioconserva tesut ovarian urmand ca acesta sa fie folosit in momentul planificarii sarcinii.

In cazul femeilor singure, fara partener la momentul depistarii bolii, pot fi obtinute si congelate ovocite, urmand ca acestea sa fie fertilizate in momentul in care femeia este sanatoasa si isi propune obtinerea unei sarcini. Acest procedeu este relativ nou si cu o rata scazuta de fertilizare a ovocitelor dupa decongelare, din acest considerent preferandu-se obtinerea de embrioni si congelarea acestora ori de cate ori este posibil.

Cazurile de cancer de col

O situatie foarte dificila este legata de formele de cancer de col, unde indicatia este de histerectomie totala (indepartarea uterului), astfel femeia nu mai are, practic, cum sa fie insarcinata ulterior. In Romania nu exista legislatie in domeniu deocamdata, astfel incat folosirea de mama surogat este o optiune temporara pentru ca proiectul de lege pe care il avem va interzice folosirea mamei surogat, si practic pentru femeile cu histerectomie nu mai exista nicio solutie viabila de a avea propriul copil biologic.

In general, este foarte util la pacientii tineri care nu au copii ca odata cu depistarea unei forme de cancer sa includa in planul de tratament si pastrarea posibilitatii unei sarcini ulterioare, fiind necesara, practic, o consultatie si evaluare rapida a posibilitatilor tehnice de a prezerva celule reproducatoare sau chiar embrioni in contextul unor asteptari pozitive pe termen lung.