Tratamentul cu progesteron poate salva multe vieti din calea multiplelor avorturi spontane

Rezultatele unui studiu recent arata ca tratamentul cu progesteron poate salva multe vieti din calea multiplelor avorturi spontane. Pentru femeile care au experimentat unul sau doua avorturi spontane in trecut, rezultatele au crescut cu 4% in ceea ce priveste succesul nasterilor. De altfel, in cazul femeilor care au experimentat trei sau mai mult de trei avorturi spontane de-a lungul vietii, rezultatele au aratat o crestere de 15% privind succesul nasterilor.

In general, doctorii prescriu progesteronul, unul dintre hormonii de care corpul are nevoie in timpul perioadei de sarcina pentru a preveni aparitia unui avort spontan. In timpul evolutiei sarcinii, placenta produce progesteron, ceea ce va suprima contractiile sau travaliul timpuriu, scrie Motherly.

Citeste si Cauzele avortului spontan: ce probleme pot provoca pierderea sarcinii

Progesteronul este un hormon secretat de corpul galben din ovar si de placenta – in timpul sarcinii, fiind foarte putin produs de alte tesuturi din organism. Are un rol important, si anume ca protejeaza sarcina prin blocarea ciclului menstrual, favorizeaza nidatia (implantarea ovulului fecundat in uter) si placenta. Totodata, hormonul va fi transformat intr-o substanta, iar dupa un proces de gluconizare, va fi eliminat prin urina.

Intr-un studiu recent, condus de oamenii de stiinta de la Centrul National „Tommy” pentru Cercetarea Avortului din cadrul Universitatii Birmingham din Marea Britanie, au luat parte 4.153 de femei insarcinate care au avut in istoricul lor sangerari in primele saptamani de sarcina. Femeile au fost impartite in doua grupuri: cele carora li s-a administrat 400 de miligrame de progesteron printr-un supozitor vaginal, in timp ce restul au primit placebo inert, in aceeasi cantitate.

Placebo inert se refera la o substanta inactiva farmacologic, cu un continut neutru. Efectul placebo este imbunatatirea masurabila, observabila sau care se resimte asupra sanatatii, dar care nu se atribuie niciunui tratament medicamentos, in realitate.

Ambele grupuri au primit supozitoare vaginale in cea de-a 16-a saptamana de sarcina. Rezultatele studiului au aratat ca, in cazul femeilor care au primit progesteron, 75% dintre cazuri au avut succes, dar si nasteri la termen in comparatie cu femeile care au primit placebo.

Citeste si 10 simptome din sarcina pe care n-ar trebui sa le ignori

Insa, tot in studiu este precizat faptul ca administrarea progesteronului „nu a dus la o incidenta semnificativ mai mare a nasterilor decat in cazul placebo”. Totodata pentru femeile care au experimentat unul sau doua avorturi spontane in trecut, rezultatele au crescut cu 4% in ceea ce priveste succesul nasterilor. De altfel, in cazul femeilor care au experimentat trei sau mai mult de trei avorturi spontane de-a lungul vietii, rezultatele au aratat o crestere de 15% privind succesul nasterilor.

„Studiul nostru cu privire la femeile care sunt susceptibile de a face avort spontan din cauza sangerarilor din timpul nasterii sau la femeile care s-au mai confruntat cu aceasta situatie pot beneficia de pe urma tratamentului cu progesteron, insa vor exista implicatii enorme in practici”, explica dr. Arri Comarasamy, profesor de ginecologie de la Universitatea Birmingham din UK.

Profesorul estimeaza ca una din cinci sarcini se termina printr-un avort spontan. In primul trimestru poate exista un risc de a sangera, iar o treime dintre femeile care s-au confruntat cu o astfel de situatie continua sa faca avort spontan.

„Acest tratament poate salva mii de bebelusi care se <<pierd>> in urma avorturilor spontane”, a mai precizat profesorul de ginecologie.

Care sunt cauzele unui avort spontan? In timp ce 70% dintre avorturi sunt cauzate de anomaliile cromozomiale, medicii sugereaza ca pot fi si anomalii genetice care exista deja la viitorii parinti, de aceea atat mama, cat si tatal ar trebui sa fie testati.

In timp ce nu exista nimic concret pentru a putea opri avorturile spontane, pentru unele cupluri, tratamentul cu progesteron poate aduce o farama de speranta.

„Viitorii parinti au, de acum, un tratament eficient care poate salva multe vieti si care ii poate preveni de la multa suferinta”, povesteste profesorul si unul dintre autorii studiului, potrivit Motherly.

Conform statisticilor prezentate de Provita Bucuresti, in anul 2017 35,66% dintre decesele intre 0-1 an au fost cauzate de boli ale caror origine se afla inca din perioada perinatala, in crestere fata de 2016: de la 2,45 la 1000 de nascuti vii la 2,53 la 1000 de nascuti vii. Apoi, urmeaza decesele provocate de boli ale aparatului respirator (25,15%) in scadere, de la 5,7 la 1000 de nascuti vii in anul 2000 la 1,8 la 1000 de nascuti vii in anul 2017.

21,62% de decese au fost provocate de boli cauzate de malformaii congenitale, 3,24% dintre decese au fost provocate de accidente, dintre care 28 de cazuri au avut diagnosticul de corp strain aflat in caile respiratorii.

Citeste si Intreaba specialistul: Diabet gestational, sarcina cu risc

Autor: Andreea Borcila