Te pot ajuta tehnicile de meditatie sa-ti cresti fertilitatea?

Practicarea tehnicilor de meditatie si de mindfulness te ajuta sa-ti reduci nivelul stresului si pe cel al anxietatii. Cu cat esti mai relaxata si mai putin anxioasa, cu atat cresc sansele sa ramai insarcinata.

Daca mindfulness este o tehnica de constientizare, de concentrare intr-un anumit punct fix (de exemplu, pe respiratie) sau atunci cand te plimbi (premisele „aici” si „acum”), meditatia este o forma de a renunta, de a te abandona, de a te detasa de tot ce ti s-a intamplat astazi, de a-ti lasa corpul „sa se odihneasca”.

Citeste si Sfaturi pentru a ramane repede insarcinata

Desi nu exista, in prezent, niciun studiu care sa reflecte impactul acestor tehnici asupra fertilitatii femeii, sunt doctori care le recomanda din simplul fapt ca au efecte pozitive asupra sanatatii mentale, scrie Baby Centre.

Stresul face parte din viata fiecaruia dintre noi. Evenimentele majore, locul de munca, eforturile de a concepe un copil, toate aceste lucruri sunt un factor de stres intre doi parteneri de cuplu.

Astfel, exista posibilitatea de a ovula tarziu in ciclul tau menstrual sau chiar de a nu ovula deloc. Stresul afecteaza, in mare masura, si calitatea spermatozoizilor partenerului de cuplu. De aceea este important ca amandoi sa va relaxati si sa va destindeti pe cat de mult posibil atunci cand doriti sa concepeti un copil.

S-a intamplat, nu de putine ori, sa aud vestea cea mare dupa ce cuplul s-a reintors din concediul de odihna.

Citeste si Cupele menstruale pot creste sansele de a ramane mai repede gravida

Tehnica mindfulness este despre acceptarea gandurilor si sentimentelor tale, in timp ce-ti constientizezi propriul prezent. Totodata, aceasta tehnica te poate ajuta cum sa raspunzi diferit anumitor situatii alegand cea mai potrivita varianta pentru tine.

De altfel, poti practica mindfulness oriunde si oricand. De exemplu, poti observa micile detalii in felul de mancare pe care il consumi, in acel moment, sau, pur si simplu, te ajuta sa-ti dai voie sa simti starea in care te afli atunci cand te plimbi.

Potrivit Institutului de Cercetare si Explorare a Constiintei, SUA (engl. Exploration of Consciousness Research Institute), stresul are un impact dramatic asupra organismului. Sub stres, corpul „taie” functionarea esentiala a organismului si, astfel, nu este capabil sa suporte o alta forma de viata, acesta fiind un motiv important care cauzeaza aparitia avortului.

Meditatia si mindfulness-ul cresc nivelul de hormoni responsabili cu relaxarea, si anume oxitocina si melatonina.

Citeste si Testul AMH. Ce indicii ne ofera si cand trebuie facut

Autor: Andreea Borcila