8 recomandari pentru o vacanta fara enterocolita

Pentru a avea un concediu reusit, trebuie sa luam in considerare si pericolele medicale.

Dr. Elena Ciuperca, DigestMed

Cazurile de enterocolita sunt mult mai frecvente pe perioada sezonului estival pentru ca mancarurile se altereaza mult mai rapid din cauza caldurii. In general, in aproximativ 70% din cazuri, cauza enterocolitei este reprezentata de apa sau alimentele contaminate. Diareea este cea mai frecventa problema medicala atunci cand calatorim, iar bacteriile enterice patogene sunt responsabile de 60-80% din aceste situatii. Manifestarile constau in crampe abdominale, scaune diareice, uneori varsaturi si febra”, explica Dr. Elena Ciuperca, medic gastroenterolog DigestMed.

Boala apare in urma prepararii termice necorespunzatoare a alimentelor sau a consumului de apa contaminata. Din cauza episoadelor de voma si de diaree se poate ajunge la deshidratare, care duce la dezechilibre hidroelectrolitice. In cazul sugarilor, a batranilor sau a persoanelor care sufera de boli cronice, aceste dezechilibre sunt periculoase, deoarece pot pune viata in pericol.

Experimenteaza cu masura si fii pregatit cu un kit de urgenta

Pentru ca vacanta sa nu se transforme intr-o sursa de stres, medicul Elena Ciuperca face cateva recomandari care sa te ajute sa-ti pastrezi sanatatea sistemului digestiv:

  1. Cunoaste-ti corpul. Fii atent la ceea ce iti face bine si ce nu si fereste-te de alimentele sensibile.
  2. Fa-ti o lista de alimente pe care corpul tau le cunoaste si tolereaza bine. Indiferent de tara sau continentul pe care vei merge, exista mereu cateva alimente „universale” din care sa alegi, ca, de exemplu, orez, paste, cartofi, iaurt.
  3. Tine cu tine un kit de urgenta. Acesta poate contine saruri de rehidratare, probiotice, chiar si un tratament pentru enterocolita stabilit impreuna cu medicul. Nu uita de solutia dezinfectanta. „Medicamentele antiemetice pe baza de domperidona sau metoclopramid, antispasticele, antisecretoriile (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol, rabeprazol, famotidina), diosmectita, racecadotrilul, loperamidul sunt medicamentele care ar putea sa te ajute. Nu recomand folosirea vreunui antibiotic in lipsa unei prescriptii de la medic”, spune Dr. Ciuperca.
  4. Bea numai apa imbuteliata. „Alimentele cu riscul cel mai mare de a produce diareea in timpul deplasarilor sunt cele consumate fara preparare termica, apa potabila locala, fructele crude spalate cu apa locala, cuburile de gheata, alimentele oferite de negustorii ambulanti pe strazi, carne insuficient preparata termic. Sunt lipsite de risc bauturile imbuteliate industrial, apa plata, vinul, berea, cafeaua si ceaiul fierbinte. Apa locala nu produce imbolnaviri daca este consumata fiarta si racita”, explica medicul.
  5. Nu experimenta chiar toate noutatile culinare. Sunt tentante, par delicioase si toata lumea mananca din ele. Insa, mai ales cand e vorba despre mancare stradala, e mai bine sa fii precaut si sa alegi ce testezi doar in urma recomandarilor bazate pe igiena verificata. In plus este foarte posibil ca stomacul tau sa nu reactioneze mereu bine la condimente noi.
  6. Nu manca mai mult decat iti trebuie. Suntem tentati sa umplem farfuria mai mult in vacanta. In parte pentru ca suntem mai „relaxati” cu dieta, in parte pentru ca suntem curiosi. Insa, un stomac suprasolicitat poate reactiona neplacut.
  7. Mergi la toaleta ori de cate ori ai nevoie si, foarte important, spala-te foarte bine pe maini de fiecare data.
  8. Conserva alimentele corespunzator. Mai bine arunci restul de sandvis de la micul dejun decat sa il porti in rucsac 3 ore prin caldura inainte de a-l consuma la ora pranzului.

Daca totusi ajungi in situatia in care suferi de o problema digestiva in vacanta, iata ce poti face.

Pentru primele 12-24 ore se recomanda in primul rand o hidratare adecvata; in masura in care sunt tolerate se pot consuma: supa de zarzavat normal sarata, apa plata, ceai de menta, orez fiert, morcov fiert. Dupa aceasta perioada, se adauga paine prajita, pilaf de orez cu morcov, supa de legume pasate cu carne slaba, pesmet, carne slaba fiarta sau gratar. Se continua hidratarea cu apa plata, saruri de rehidratare orala, ceai de menta neindulcit sau indulcit cu glucoza. Apoi se adauga in dieta branza de vaci proaspata, iaurt in cantitati mici, progresive, ou fiert tare, perisoare dietetice fierte”, explica Dr. Elena Ciuperca.

De asemenea, este recomandat sa eviti si cateva tipuri de alimente in aceasta perioada. Este vorba despre fructe si legume crude , salata de vinete, mancaruri grase, afumaturi, ciocolata, condimente iuti, sucuri de fructe, lapte si produse de lapte nefermentate.

Cand trebuie consultat medicul

Sunt cazuri in care solutiile prezentate mai sus nu sunt suficiente si problemele persista: ”Atunci cand apare deshidratarea, cand sunt varsaturi repetate ce impiedica aportul de lichide, cand exista sange in varsatura sau in scaun, varsaturi sau diaree care persista, febra inalta care nu scade este importanta prezentarea la medic. De asemenea, pacientii varstnici, diabetici, cu imunodepresie si femeile gravide sunt pacienti cu risc crescut si necesita evaluare medicala”, ne avertizeaza Dr. Elena Ciuperca.