Alergie versus urticarie: care este diferenta dintre acestea?

Multa lume foloseste termenii de alergie si urticarie ca si cum ar vorbi despre acelasi lucru, asociindu-i cu aparitia multor bubite pe corp. Care este diferenta intre acestea?

Alergia este definita ca o reactie fizica la o subtanta din mediu. Aceste substante sunt denumite alergeni.

La contacul cu o astfel de substanta, corpul copilului incepe sa se lupte eliberand histamine si alte subtante pentru a se apara contra lui. Contactul poate fi prin atingere, inhalare, ingerare sau injectare, iar alergenul este perceput de organism ca un invadator care trebuie imediat anihilat.

Alergiile nu sunt boli, dar tendinta de a fi alergic in majoritatea cazurilor este mostenita. Daca tu sau partenerul tau ai un fond alergic, atunci bebelusul tau are 30% sanse sa le aiba. Mai mult, daca amandoi sunteti alergici, probabilitatea creste la 60%, iar bebelusul poate sa prezinte alergii pe care niciunul dintre voi nu le are.

Fondul alergenic este ceea ce se mosteneste, nu tipurile de alergii. Alergia nu se manifesta imediat sau instantaneu, ci dupa ceva timp. Specialistii vorbesc de un asa-numit prag pe care fiecare persoana alergica trebuie sa-l atinga pentru ca alergia in cauza sa produca o reactie aorganismului.

Daca micutul a mostenit tendinta de a fi alergic la parul de pisica, s-a putea ca in primele luni sa nu aiba nicio problema atunci cand este in preajma lui animalul de companie, dar in ziua in care nivelul de expunere a tins punctul de declansare, organismul va reactiona si va incepe sa-si construiasca un mecanism de aparare.

Urticaria este o explozie de bubite sau petere de culoare rosu pal care apar brusc pe piele ca rezultat al reactiei adverse a corpului la anumiti factori (uneori din cauze necunoscute).

Specialistii spun ca urticaria este mai degraba o intoleranta severa si nu poate fi considerata o alergie adevarata. Urticaria de regula produce mancarime, dar poate, de asemenea, sa produca senzatia de arsura, de usturime.

Poate sa apara oriunde pe corp, inclusiv pe fata, pe buze, pe limba, in gat sau in urechi. Eruptia variaza ca marime a zonei afectate 19de la marimea unei gu,e de sters la dimensiunea unei farfurii), iar petele se pot uni pentru a forma zone mai mari. Poate dura doar cateva ore sau uneori 3-4 zile ianitne de a disparea. Urticaria este frecventa si se rezolva de la sine in cateva saptamani.