Anemia la adolescenti: care sunt cauzele si simptomele?

Anemia se produce atunci cand nu exista o cantitate suficienta de globule rosii (eritrocite) care contin hemoglobina. Anemia poate fi prevenita daca exista o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamina C si fier. Medicul pediatru sau, la recomandarea lui, medicul hematolog pediatru te poate indruma, cel mai sigur, catre solutii, sfaturi si tratament in ceea ce priveste anemia la adolescenti si copii.

Aceste celule rosii sanguine (eritrocite sau globule rosii) contin hemoglobina, o proteina special pigmentata care face posibil transportul oxigenului catre alte celule din organism. Celulele din muschii si organele copilului au nevoie de oxigen pentru a supravietui, iar scaderea cantitatii de globule rosii poate fi un stres pentru organismul sau, scrie Healthy Children care apartine de Academia Americana de Pediatrie (AAP).

Citeste si 1 din 3 oameni sufera de carenta de fier

Cauzele anemiei la adolescenti

Aportul necesar de fier joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea fizica a adolescentului. Nivelul insuficient de fier din sange poate slabi cresterea si dezvoltarea adolescentului, cauzandu-se in final anemia, scrie Mom Junction.

Cele mai comune cauze ale anemiei sunt:

  • alimentatie necorespunzatoare;
  • propriul organism esueaza in a absorbi cantitatea necesara de fier;
  • la fete, sangele pierdut in urma menstruatiei;
  • cresterea fizica brusca.

In acest caz, atat adolescentii, cat si copiii pot deveni anemici daca organismul lor fie nu produce suficiente celule rosii sanguine, iar asta se intampla cand nu exista o alimentatie corespunzatoare, cum ar lipsa fierului din alimente sau a altor nutrienti; fie organismul lor distruge prea multe celule rosii sanguine; fie organismul pierde multe celule rosii sanguine prin sangerare, aici fiind vorba despre menstruatia fetelor, scrie Healthy Children.

Ce simptome ale anemiei pot aparea la adolescenti?

Resursele de fier din organism se pot epuiza mai degraba incet decat drastic. Prin urmare, adolescentii atat baieti, cat si fete, pot avea:

  • stare de oboseala si de slabiciune care apar in urma activitatilor fizice;
  • ameteli;
  • pielea palida;
  • stare de iritabilitate in situatii normale;
  • cresterea;
  • palpitatiile sau murmurul cardiac, o secventa de sunete care apare in timpul ciclului de batai ale inimii, produs de sange in inima sau in apropierea acesteia,
  • scaderea apetitului etc.

Citeste si Fii atenta la anemie!

Copiii care au un nivel foarte scazut de fier in sange pot manca lucruri necomestibile, cum ar fi gheata, pamant, hartie, var, creta s.a., aici fiind vorba despre sindromul Pica.

Ce putem face in astfel de situatie?

O dieta bogata in fier trebuie sa fie un start pentru combaterea anemiei la adolescenti. Chiar si o anemie usoara poate afecta energia, concentrarea si abilitatea de a invata a copilului si adolescentului.

Vorbeste cu medicul despre alimentatia copilului tau, daca exista sau nu restrictii alimentare in familie. Incurajeaza-ti familia sa manance citrice si alte alimente care contin vitamina C pentru a creste absorbtia de fier in organism. Desi legumele verzi contin mult fier, organismului ii poate fi dificil sa-l absorbe, de aceea este nevoie de ajutorul vitaminei C.

Pentru diagnosticarea anemiei, primul pas este sa faceti un test in acest sens. Medicul va pune intrebari despre istoricul medical al familiei, despre simptome, alimentatie, despre medicamente in cazul in care exista sau nu, despre alte aspecte ale mediului din care provine persoana respectiva.

Pentru a diagnostic anemia, doctorul poate recomanda examinarea fizica, hemoleucograma completa, determinarea numarului de reticulocite, testul pentru detectarea nivelului de fier din sange, scrie Sfatul Medicului.

Citeste si 60 la suta din bebelusi au anemie

Autor: Andreea Borcila