Antibiotice la copii: sfaturi de la farmacist catre parinti

Antibioticele sunt un subiect foarte sensibil, care necesita o atentie sporita, atat din partea medicilor, farmacistilor, dar mai ales din partea parintilor. Ce ar trebui sa stie parintii, legat de consumul acestor medicamente atunci cand vor sa le administreze celor mici, in ce conditii se recomanda si cum se iau, sunt informatii oferite de farmacistul Razvan Serban, de la Farmacia Sisești din Capitala.

Razvan Serban, farmacist specialist in Laborator Farmaceutic, Farmacia Sisesti

Este adevarat, antibioticele au crescut speranta de viata foarte mult, iar infectii care nu demult erau fatale, acum se trateaza cu usurinta. Dar, intotdeauna exista un revers al medaliei si lucrurile nu sunt chiar atat de simple pe cat par. Antibioticele sunt substante semisintetice sau sintetice, capabile sa omoare bacteriile sau sa le opreasca din procesul de inmultire, lasand sistemul nostru imunitar (leucocitele) sa le distruga. Asadar, antibioticele trateaza doar infectii cauzate de bacterii si nu au niciun efect in infectiile virale – cum sunt raceala si gripa. In ciuda efectului benefic, antibioticele prezinta si multe riscuri ce pot duce la situatii foarte grave in cazul administrarii necorespunzatoare.

Citeste si Cum pastram medicamentele copiilor in casa

Atentie la copiii care nu au luat niciodata peniciline!

Sa incepem cu o clasa foarte cunoscuta a acestor substante: penicilinele. Cu totii le cunoastem – ampicilina, amoxicilina, augmentin etc. Sunt folositoare in infectiile secundare ce apar in timpul virozelor (faringite, amigdalite), insa pot prezenta un risc foarte mare de soc anafilactic. Ce inseamna acest lucru? Socul anafilactic reprezinta o reactie foarte puternica a organismului fata de o substanta pe care o considera straina si netratat duce la moarte prin stop cardiorespirator. Foarte mare atentie la copiii care nu au luat niciodata peniciline! Inainte de prima administrare se face testul alergiei la penicilina. Recomand parintilor sa administreze copiilor numai antibiotice prescrise de un medic in urma unui consult. Medicii cunosc istoricul bolilor, la ce anume sunt sensibili copiii, predispozitia lor catre anumite infectii, au acces la efectuarea antibiogramelor (pe care eu le recomand cu tarie, acestea oferind informatii despre anitibioticele la care copilul raspunde pozitiv). In general, tratamentele cu antibiotice sunt de 5-7 zile in cazul infectiilor obisnuite. Parintii nu trebuie sa intrerupa tratamentul sub nicio forma in aceasta perioada, chiar daca dupa 2-3 zile apar semne ca infectia ar fi disparut. Intreruperea tratamentului face ca bacteriile sa dobandeasca rezistenta fata de acel antibiotic devenind astfel mai agresive si mai greu de omorat. Bacteriile trebuie privite ca organisme vii unicelulare, capabile sa lupte pentru supravietuire. In timp ce sunt atacate de antibiotice, ele fac tot posibilul sa reziste, iar in cazul in care concentratia de antibiotic devine prea mica, sufera mutatii si devin rezistente, in acest caz fiind necesara reluarea tratamentului cu un antibiotic si mai puternic. Va rog sa tineti cont ca pe masura ce potenta unui antibiotic creste (adica are un spectru mai larg de actiune si este mai puternic) si reactiile adverse sunt mai agresive.

Referitor la asa-zisele perioade de urgenta (24 de ore in timpul saptamanii, respectiv 72 de ore in weekend), nu recomand sub nicio forma eliberarea antibioticelor in cazul copiilor, iar cand vorbim de adulti, ar trebui eliberate antibiotice cu un spectru cat mai ingust pana cand pacientul ajunge la un medic specialist.

Citeste si Administrarea de antibiotice bebeluşilor poate favoriza obezitatea

Autor: Razvan Serban, farmacist specialist in Laborator Farmaceutic